• Muncitorii greci au intrat miercuri într-o grevă de o zi, cerând salarii mai mari pentru a face faţă inflaţiei galopante.
  • Creşterea preţurilor la energie şi a costurilor de trai din Europa declanşează acţiuni de protest pe întreg continentul.
  • În această lună proteste au mai fost în Marea Britanie, Franţa, Spania şi Germania.

Muncitorii greci au intrat miercuri într-o grevă de o zi, cerând salarii mai mari pentru a face faţă inflaţiei galopante. Creşterea preţurilor la energie şi a costurilor de trai din Europa declanşează acţiuni de protest pe întreg continentul.

La Atena, mii de oameni au mărşăluit şi au protestat faţă de inflaţia în creştere, unii afişând bannere pe care scria: „Nu disponibilizărilor, nu reducerilor salariale” . Scurte ciocniri au izbucnit în faţa parlamentului între protestatari care aruncau bombe cu benzină şi poliţia care a tras cu gaze lacrimogene.

Aceasta este cea mai recentă acţiune sindicală din Europa. În această lună proteste au mai fost în Marea Britanie, Franţa, Spania şi Germania.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Economia Greciei creşte în acest an de aproape două ori mai mult decât rata de creştere din zona euro, datorită unei reveniri a turismului, dar inflaţia este aproape de un vârf de trei decenii, de 12%, printre cele mai ridicate din cele 19 ţări membre ale zonei.

Nu mai putem suporta sărăcia 

Nu mai putem suporta costurile ridicate. Nu mai putem suporta sărăcia. Nu mai putem suporta epuizarea” , a declarat Giorgos Paliouras, un pensionar care s-a alăturat marşului.

Sindicatul Confederaţia Generală a Lucrătorilor Greci (GSEE), care îi reprezintă pe lucrătorii din sectorul privat, a declarat că sindicatele au convocat greva în semn de protest faţă de „inflaţia care sufocă gospodăriile şi a condiţiilor de junglă de pe piaţa muncii” .

Feriboturile au fost inactive în porturi, iar întreruperile de lucru ale personalului din transportul public au provocat haos în capitală. Unele zboruri au fost blocate la sol, deoarece controlorii de trafic aerian au anunţat că intenţionează să se alăture grevei timp de şase ore.

Sindicaliştii din sectorul public cer o creştere a salariului minim, care este în prezent de aproximativ 713 euro pe lună, şi restabilirea legislaţiei colective a muncii, în condiţiile în care costul ridicat al energiei şi al bunurilor de bază afectează veniturile disponibile ale populaţiei.

Guvernul conservator al Greciei a cheltuit peste 9 miliarde de euro pentru subvenţii pentru energie şi alte măsuri de reducere a costurilor în creştere pentru agricultori, locuinţe şi întreprinderi.

Acesta a promis să majoreze pensiile anul viitor pentru prima dată de la criza financiară a ţării şi să crească în continuare salariul minim.