• Doar 6% din câmpii mai au umbră
  • Petiția celor de la Greenpeace strânge în jur de 120 de semnături pe oră
  • Ciprian Gal: „Pădurile ne salvează”

11 milioane de români ca tine sunt în pericol pentru că se taie păduri,
avertizează Greenpeace România. Ecologiştii au lansat o nouă campanie,
numită Bariera Verde. În care îl au partener pe marele actor Marcel Iureş.
El este vocea care spune ce am avut şi ce am pierdut.

Marcel Iureș: „La începutul secolului trecut, românii au pornit un proiect ambiţios de împânzire a Dobrogei şi Bărăganului cu perdele forestiere. Acestea protejează solul de eroziune şi culturile agricole de vânturile puternice care le usucă. Le apără de caniculă şi formează un microclimat sănătos în jurul lor. Funcţionează ca un burete. Colectează apa pe care o distribuie apoi prin rădăcini pe zeci de kilometri, ca nişte vase comunicante. Politicile agrare din ultimele decenii au dus la defrişarea arborilor pentru mai mult teren agricol. În anii ’90, copacii care mai rămăseseră în picioare au fost tăiaţi pentru lemn de foc. Situaţia se va înrăutăţi. O simţim deja pe pielea noastră. Râurile scad, lacurile seacă, tot mai multe viituri şi furtuni iau casele pe sus. În următorii 30 de ani, stratul de zăpadă va scădea la jumătate, iar temperatura medie va creşte cu un grad şi jumătate. Grânarul Europei va deveni o stepă aridă, cu largi zone deşertice.”

Totuși, putem să luptăm cu asta. Trebuie doar să vrem. Greenpeace România a lansat și o petiție pentru reînființarea barierelor verzi. Dezamăgitor, a adunat doar vreo 120 de semnături pe oră până acum.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Ciprian Gal, responabilul de campanii pentru păduri de la Greenpeace România, crede că putem mai mult.

Ciprian Gal: „Pădurile ne salvează. Ne trebuie o Rețea Națională de Păduri de Protecție. În lipsa lor uite efectele…fântâni secate la începutul verii, lacuri fără apă, umbră mai avem pe 6% din câmpii, orașele se sufocă de poluare. Au fost 132 de coduri roșii în vară, cele mai multe din istoria meteorologiei. În ritmul ăsta, în 30 de ani, 40% din teritoriul țării o să fie o stepă aridă și o să cultivăm … Nu banii sunt problema… În ultimul deceniu, România a plătit fermierilor afectaţi de secetă despăgubiri de 330 de milioane de euro. Cu banii ăștia făceam 40.000 de kilometri de perdele forestiere, cât să înconjurăm pământul pe la Ecuator. Petiția de pe https://greenpeace.barieraverde.ro ar fi primul pas.”