- Străzile sunt pline de moloz în urma celui de-al zecelea protest la nivel național împotriva reformei pensiilor, care a avut loc marți.
- Suspendarea grevei, împreună cu scăderea numărului de protestatari, este văzută de unii ca fiind începutul sfârșitului demonstrațiilor împotriva legii pensiilor.
- Pentru sindicate, lupta împotriva legii este departe de a se încheia. O a 11-a zi de acțiune este programată pentru 6 aprilie.
Greviștii din salubritate din Paris se vor întoarce la lucru miercuri, ceea ce ar putea pune capăt unuia dintre cele mai durabile simboluri ale rezistenței la controversatele modificări ale sistemului de pensii ale președintelui francez Emmanuel Macron, în timp ce protestele la nivel național par să se încheie.
Echipele de curățenie urmau să înceapă să ridice grămezile de gunoi care s-au adunat în timpul grevei de câteva săptămâni a gunoierilor, care a început la 6 martie. Străzile sunt, de asemenea, pline de moloz în urma celui de-al zecelea protest la nivel național împotriva reformei pensiilor, care a avut loc marți.
Mormane de gunoi de până la 10.000 de tone de-a lungul străzilor din capitala franceză – egalând greutatea Turnului Eiffel – au devenit un simbol vizual și olfactiv izbitor al opoziției față de efortul lui Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, scrie Latimes.
Într-o decizie care a provocat valuri de ușurare în rândul unor locuitori ai Parisului, puternicul sindicat CGT, care îi reprezintă pe lucrătorii de la salubritate, a anunțat că greva lor va fi „suspendată” începând de miercuri. Aceștia se vor alătura celorlalți care au fost rechiziționați legal în ultima săptămână pentru a ajuta la procesul de curățenie descurajator.
„Este bine că se colectează gunoiul. Este foarte neigienic, iar unii rezidenți au deja probleme cu șobolanii și șoarecii. Poate fi periculos dacă este lăsat prea mult timp”, a declarat artistul Gil Franco, în vârstă de 73 de ani.
Suspendarea grevei este văzută ca fiind începutul sfârșitului demonstrațiilor împotriva legii pensiilor
Suspendarea grevei, împreună cu scăderea numărului de protestatari, este văzută de unii ca fiind începutul sfârșitului demonstrațiilor împotriva legii pensiilor.
„Oamenii încep să se plictisească”, a declarat Amandine Betout, 32 de ani, care locuiește la Paris și își ia croissantul de dimineață în cartierul Le Marais. „A fost prea multă violență. Parisul este un dezastru, iar eu vreau să-mi continui viața normală”.
Un artist cunoscut sub numele simplu de Bisk, care a atras atenția pentru sculpturile sale creative care folosesc gunoaie, a declarat că lucrările sale au adăugat puțină lejeritate unor proteste altfel tensionate, amintindu-le parizienilor de partea mai ușoară a vieții.
„Oamenii vin pe acolo foarte serioși, apoi văd fața unui monstru sau a unui omuleț și pleacă cu un zâmbet. Oamenii mi-au mulțumit pentru că am înțepat atmosfera”, a declarat artistul în vârstă de 30 de ani.
Bisk a declarat că a lucrat la aproximativ 100 de sculpturi din tomberoane de gunoi de la 6 martie, creând fețe fantastice de monștri cu ochi nebuni sau omuleți prietenoși. Creațiile au fost populare pe rețelele de socializare. La protestul de marți de la Paris au avut loc zeci de arestări și izbucniri de violență, însă la demonstrațiile din întreaga țară au participat mult mai puține persoane.
Ministerul de Interne a estimat numărul manifestanților la nivel național la 740.000, față de peste 1 milion în urmă cu cinci zile, când protestatarii și-au exprimat furia față de ordinul lui Macron de a trece legea prin Parlament fără vot. Pentru sindicate, lupta împotriva legii este departe de a se încheia. O a 11-a zi de acțiune este programată pentru 6 aprilie.
Citește și: