• Sute de mii de persoane sunt așteptate să ia parte marți la o nouă zi de greve și proteste în toată Franța.
  • Turnul Eiffel a încetat să mai primească vizitatori din cauza grevei la nivel național în legătură cu reforma pensiilor.
  • Până la 900.000 de protestatari sunt așteptați să se alăture marți celor 240 de mitinguri planificate în toată Franța.

70 de manifestanți au fost arestați marți de poliția din Paris, scrie Le Figaro. Sindicatele vor să mențină presiunea asupra guvernului și fac apel la o nouă zi de mobilizare joi, 6 aprilie.


La aproape două săptămâni după ce președintele francez, Emmanuel Macron, a impus în parlament o reformă a pensiilor mai puțin agreată, sute de mii de persoane sunt așteptate să ia parte marți la o nouă zi de greve și proteste în toată Franța. Ziua de protest este cea de-a zecea mobilizare de acest fel convocată de sindicate de când au izbucnit protestele la mijlocul lunii ianuarie împotriva reformei, care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, scrie France 24.

Până la 900.000 de protestatari sunt așteptați să se alăture marți celor 240 de mitinguri planificate în toată Franța, 100.000 de protestatari fiind așteptați să umple doar străzile capitalei, potrivit CNN. Demonstranții începuseră să aglomereze străzile Parisului la începutul după-amiezii.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Transportul public a fost perturbat și livrările au fost oprite în toată Franța, deoarece muncitorii au abandonat locurile de muncă. Prim-ministrul Élisabeth Borne a folosit articolul 49.3 – cunoscut sub numele de „opțiunea nucleară” – pentru a trece reformele prin parlament fără a fi supuse la vot pe 16 martie.

Foto CNN

Videoclipuri de pe rețelele de socializare arătau cum protestatarii aruncau bombe fumigene în fața intrării aeroportului Biarritz și în zona de îmbarcare a terminalului, înainte ca un anunț de evacuare să răsune în difuzoare. Ulterior, mai la nord, protestatarii au mers pe șinele de tren din gara Gare de Lyon din Paris, potrivit CNN. Blocarea aeroporturilor a fost o tactică folosită de protestatarii împotriva reformei pensiilor în întreaga țară, iar terminalul 1 al aeroportului Charles de Gaulle, la nord de Paris, a fost, de asemenea, întrerupt joi dimineață.

Citește și: