• Germania nu este singura țară perturbată de greve în această iarnă.
  • Aproximativ o jumătate de milion de lucrători – de la profesori la șoferi de autobuz și personal de aeroport – au părăsit locul de muncă în Marea Britanie luna trecută.
  • Acțiunea colectivă din Germania este cea mai recentă dintr-o serie de demonstrații sindicale care au avut loc în Europa în această iarnă.

Personalul aeroporturilor din nordul Germaniei va intra în grevă luni, ceea ce va duce la anularea a sute de zboruri, iar zeci de mii de pasageri vor fi afectați. Germania nu este singura țară perturbată de greve în această iarnă. Aproximativ o jumătate de milion de lucrători – de la profesori la șoferi de autobuz și personal de aeroport – au părăsit locul de muncă în Marea Britanie luna trecută în timpul unor dispute legate de salarii și condiții de muncă. Marea Britanie, la fel ca multe națiuni europene, a fost afectată de o inflație galopantă și de o creștere a costurilor de trai de la războiul din Ucraina, ceea ce a contribuit la creșterea prețurilor la alimente și combustibil.

Verdi, sindicatul regional, a chemat personalul la grevă în aeroporturile din Germania, mai exact în Berlin, Hamburg, Hanovra și Bremen. La aeroportul Brandenburg din Berlin, personalul de securitate este în grevă din cauza negocierilor colective nereușite cu privire la salariile pentru turele de noapte și de weekend. Acțiunea colectivă din Germania este cea mai recentă dintr-o serie de demonstrații sindicale care au avut loc în Europa în această iarnă.

Greva de la aeroportul din Berlin a obligat la anularea a 200 de zboruri de plecare, afectând 27.000 de pasageri, se arată într-un anunț publicat pe site-ul orașului.

Recomandări

AUSTRIA MENȚINE VETO-UL
UNGARIA RATIFICĂ ADERAREA SUEDIEI LA NATO
CEL MAI CĂLDUROS FEBRUARIE DIN ISTORIE
CUM AJUTĂ CIA ÎN LUPTA CU PUTIN?
MILANO FW AJUNGE LA FINAL
SULYOK, DESEMNAT PREȘEDINTE ÎN UNGARIA

Aeroportul din Hamburg a avertizat că nicio plecare regulată nu va fi posibilă de duminică la ora 22.00 până luni la ora 23.00. Zborurile care sosesc vor fi în continuare posibile, dar ar putea fi întârziate sau anulate, a precizat aeroportul. Cel puțin 123 de zboruri de plecare programate pentru luni vor fi afectate, iar alte 121 de zboruri de sosire ar putea fi întârziate sau anulate, a precizat aeroportul. Acesta a precizat că peste 30.000 de pasageri ar putea fi afectați.

Lufthansa a precizat într-un e-mail că se așteaptă la perturbări masive ale operațiunilor de zbor și la un număr semnificativ de anulări de zboruri luni în Germania.

Compania aeriană își anunța clienții, le oferea rute de zbor alternative și, atunci când era posibil, le refăcea rezervarea în trenuri, a declarat un purtător de cuvânt al Lufthansa, precizând că greva era legată de o dispută între sindicat și aeroporturi, nu cu companiile aeriene. Se așteaptă ca operațiunile să revină la normal încă de marți, a precizat purtătorul de cuvânt.

Mii de muncitori francezi au ieșit în stradă

Mii de muncitori francezi au protestat săptămâna trecută împotriva unui plan al președintelui francez Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Senatul francez a adoptat măsura sâmbătă seara.

Grevele din Franța, care au întrerupt zborurile, trenurile și transportul în comun săptămâna trecută, se anticipează că vor fi reluate miercuri, când se așteaptă ca proiectul de lege să fie reexaminat de legislatori, potrivit Reuters.