• În urma acestui demers, districtul va fi dizolvat până la 1 iunie 2023.
  • Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a promulgat vineri o lege care ar elimina statutul special de autoguvernare al Walt Disney în zona din jurul parcurilor sale tematice din Orlando.
  • Proiectul de lege revocă privilegiile fiscale speciale ale Disney în acest stat, care au fost în vigoare de la sfârșitul anilor 1960.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a semnat un controversat proiect de lege care dizolvă statutul de autoguvernare al Walt Disney World în acest stat. Măsura este văzută ca o răzbunare pentru opoziția Disney față de așa-numita lege „Don’t Say Gay” a statului.

Statutul companiei în stat permitea, de fapt, ca Disney să funcționeze ca propriul guvern municipal. Acesta includea capacitatea de a percepe impozite, de a construi drumuri, de a controla utilitățile și de a opera propriul departament de pompieri.

Proiectul de lege din Florida va elimina Reedy Creek Improvement District al Disney și alte câteva districte. Cu toate acestea, măsura permite ca districtele să fie reînființate în viitor. Vineri, la ceremonia de semnare a proiectului de lege, DeSantis l-a acuzat pe Disney că a mințit în legătură cu controversatul proiect de lege, care interzice multor clase din școlile primare să discute despre orientarea sexuală.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

„Sunteți o corporație cu sediul în Burbank, California, și vă veți mobiliza puterea economică pentru a ataca părinții din statul meu”, a spus el. „Considerăm că este o provocare și vom riposta la acest lucru”.

Joi, legislativul din Florida a adoptat un proiect de lege, care ar elimina în mare măsură puterile Disney în districtul special în care se află parcul său tematic. Disney nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea BBC.

În urma acestei măsuri, districtul va fi dizolvat până la 1 iunie 2023. Decizia de a lipsi Disney de statutul său vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre companie și stat, ca urmare a opoziției sale față de proiectul de lege privind educația în domeniul genului și sexualității, semnat de DeSantis luna trecută.

Proiectul de lege interzice orice instruire privind orientarea sexuală sau identitatea de gen între grădiniță și clasa a treia în școala primară. Opozanții proiectului de lege – pe care mulți l-au supranumit legea „Don’t Say Gay” (Nu spune gay) – spun că acesta va izola și stigmatiza tinerii LGBT, în timp ce susținătorii spun că îi va proteja pe copii de conținuturi nepotrivite.

După ce inițial a păstrat tăcerea cu privire la acest proiect de lege, Disney a promis că se va opune acestuia – și altor proiecte de lege similare din întreaga țară – după ce s-a confruntat cu presiuni intense din partea angajaților. Vineri, DeSantis a declarat că, chiar dacă „chiar dacă nu s-ar fi întâmplat nimic din toate acestea [dezbaterea despre proiectul de lege], acesta este lucrul corect de făcut”, adăugând că statutul Disney este „diferit de orice altceva pe care îl cunoaștem în statul Florida”.

Disney este cel mai mare angajator privat din Florida, cu aproximativ 80.000 de locuri de muncă.