- Zeci de localități au depășit incidența de 6 cazuri la 1.000 locuitori
- Deși guvernul a anunțat închiderea localităților cu rată de peste 6 la mie, în realitate închiderea lor este hotărâtă la nivel local
- Așa se face că multe orașe cu peste 6 cazuri la 1.000 locuitori evită carantina
Avem zeci de localități cu peste 6 cazuri la mia de locuitori – trecute adică de limita la care guvernul a strigat sus și tare că va lua măsuri de carantinare. Cu toate acestea, realitatea din teren e alta – carantina e pe alese pentru că guvernanții sunt mai ocupați de imagine decât de luarea unor măsuri stricte.
Mihaela Gîdei, corespondent Aleph News: „Toate regulile sunt în legea carantinei și izolării. Raed Arafat este cel care semnează ordinul prin care este impusă o carantină într-o anumită zonă pentru 14 zile. Însă, până la acest ordin, este o propunere la nivel local. (…) Fiecare autoritate locală decide, iar Raed Arafat semnează“.
Radio Europa Liberă notează că articolul din hotărârea de guvern privind carantinarea localităților cu peste 6 cazuri la mia de locuitori a dispărut. Așa se face că la localități trecute de 6, 7, chiar și de 8 la mie evită deocamdată carantina.
Iată ce ordine spune prefectul județului Arad, Gheorghe Stoian, că a primit, dar și cum gestionează situația: „Această hotărâre (a carantinării – n.r.) o ia Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în sensul că aprobă propunerea făcută de către Direcția de Sănătate Publică a județului Arad. Mai departe, se transmite la București și se emite acel ordin.“
Raisa Humeniuc, corespondent Aleph News, îți spune ce se întâmplă în Cluj: „Incidența cazurilor în municipiul Cluj Napoca a ajuns astăzi la 7,45 la mia de locuitori, iar la nivelul județului la 6,35. Orașul Gherla rămâne în carantină, iar începând de astăzi și comuna Mintiu Gherlii, care a depășit 11 la mia de locuitori, a intrat într-o carantină de 14 zile. Despre carantinarea orașului Cluj-Napoca, Comitetul pentru Situații de Urgență a spus că va analiza creșterea cazurilor din următoarele zile. Autoritățile iau în calcul mai multe aspecte: numărul testelor zilnice, numărul deceselor și a paturilor disponibile la ATI, dar și a măsurilor luate până în acest moment.“