• Femeile s-au cunoscut prin intermediul rețelelor de socializare și au format un grup numit The Way Home.
  • În Rusia, critica publică a tot ceea ce are legătură cu războiul este însoțită de un risc.
  • Femeile ruse care fac campanie pentru întoarcerea soților, fiilor sau fraților lor mobilizați au fost criticate din diferite părți.

Într-o sală de ședințe de la marginea Moscovei, se întâmplă ceva neobișnuit. Un grup de femei critică public autoritățile ruse. Soții lor se numără printre cei 300.000 de rezerviști mobilizați de președintele rus Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina din toamna anului 2022, scrie BBC.

Iar ele îi vor acasă. Când se va considera că soții noștri și-au îndeplinit datoria militară?”, întreabă Maria. Când vor fi aduși înapoi fără mâini și picioare? Când nu vor mai putea face absolut nimic pentru că sunt doar legume? Sau va trebui să așteptăm să fie trimiși înapoi în sicrie de zinc?”.

Femeile s-au cunoscut prin intermediul rețelelor de socializare și au format un grup numit The Way Home. Ele au opinii diferite cu privire la război. Unele susțin că îl susțin. Altele sunt sceptice cu privire la operațiunea militară specială” a Kremlinului. Ceea ce pare să le unească este convingerea că bărbații mobilizați și-au făcut partea lor de luptă și ar trebui să se întoarcă acasă, alături de familiile lor.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

Este o opinie pe care autoritățile nu o împărtășesc.

În Rusia, critica publică a tot ceea ce are legătură cu războiul este însoțită de un risc. Cei mai mulți dintre vorbitori își aleg cu mare grijă cuvintele. Ei știu că există un șir de legi în vigoare acum în Rusia pentru pedepsirea disidenței. Totuși, frustrarea lor este palpabilă.

Pentru început, am avut încredere în guvernul nostru”, spune Antonina. Dar ar trebui să avem încredere în ei acum? Eu nu mai am încredere în nimeni”.

Membrii grupului sunt aici pentru a-și împărtăși poveștile cu un consilier local, Boris Nadezhdin. Acesta a criticat operațiunea militară specială” încă de la început. În mod curios, Nadezhdin este unul dintre puținii critici ai guvernului cărora li s-a permis să apară la televiziunea națională de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. El este invitat ocazional la emisiunile de discuții televizate.

În acest moment, politicianul încearcă să intre pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale. El susține că războiul a afectat popularitatea internă a lui Vladimir Putin.

Putin a fost foarte popular în Rusia pentru că, după anii 1990, a adus stabilitate și securitate”, spune Nadejdin. Stabilitatea și securitatea au fost principalul motiv pentru a-l susține pe Putin. Acum, tot mai mulți oameni au înțeles deja că stabilitatea și securitatea s-au terminat.”

Femeile ruse care fac campanie pentru întoarcerea soților, fiilor sau fraților lor mobilizați au fost criticate din diferite părți. Opozanții războiului au puțină simpatie. Ei îi condamnă pe bărbați pentru că s-au supus ordinului de mobilizare și pentru că au luat parte la război.

Citește și