- Guvernul Cioloș nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit.
- În favoare au votat doar 88 de parlamentari.
- Pentru învestire era nevoie de minimum 234 de voturi.
UPDATE 12.50. Guvernul Cioloș nu trece de Parlament
Guvernul Cioloș nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit. În favoare au votat doar 88 de parlamentari. Pentru învestire era nevoie de minimum 234 de voturi.
Advertisment
184 de parlamentari au votat împotriva guvernului Dacian Cioloș, în timp ce 88 de deputați și senatori au votat „pentru”.
Pentru învestitură numărul minim de voturi trebuia să fie 234.
Recomandări
UPDATE 11.50. Dezbaterile s-au încheiat
Dezbaterile s-au încheiat în Parlament. Guvernul desemnat urmează să fie supus la vot.
UPDATE 11.40. Ciolacu: E clar că acest Guvern nu are cum să treacă. Știe și dl Cioloș, știe toată lumea
E clar că acest Guvern nu are cum să treacă, știe și dl Cioloș, știe toată lumea, a spus Marcel Ciolacu. Liderul PSD afirmă că PSD nu poate accepta un ministru al Sănătății care „este părtaș la acest dezastru sanitar”. „Spectacolul politic sinistru trebuie să înceteze”, spune Ciolacu.
„E clar că acest Guvern nu are cum să treacă. Știe și dl Cioloș, știe toată lumea. Este o bătaie de joc la adresa românilor. Nu putem accepta un ministru al Sănătății care este părtaș la acest dezastru sanitar. Dar trebuie să punem urgent ceva în loc. De aceea, fac un apel către toți șefii de partide! Vă cer să ne întâlnim imediat și să găsim împreună o soluție pentru a scoate România din criză! Gata cu politica! Nu se mai poate așa. Trebuie să facem altceva. Trebuie ca politicienii să facă un pas în spate. Și să aducem specialiști și experți în sănătate care să vină urgent cu un proiect prin care să reducem numărul de morți. Avem medici foarte buni si aici in Parlament. Spectacolul politic sinistru trebuie să înceteze”, a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a afirmat că jjocul politic al actualei puteri „a mers prea departe”.
„Egoismul, aroganța și lipsa de asumare ne-au adus în această situație dramatică. Eu cred că ne-am certat suficient. Atunci când e nevoie de excavator să ne îngropăm morții înseamnă că este mult prea mult. Toată această lupta politică face rău tuturor. Este o demență din care fiecare vrea să iasă cu cât mai multe procente. Vă cer să fiți măcar în al 12-lea ceas bărbați de stat! Vă cer să fiți alături de români în acest război cu moartea! Vă cer să trecem împreună România peste acest dezastru sanitar! Vă cer să nu rămâneți o pată urâtă și neagră în istoria acestei țări”, a adăugat președintele social-democraților.
UPDATE 11.25. Nou scandal cu Diana Șoșoacă în prim-plan. Senatoarea a refuzat să poarte mască și l-a salutat pe Viktor Orban de la tribuna Parlamentului
Senatoarea Diana Șoșoacă a început să țipe atunci când președintele de ședință i-a atras atenția că trebuie să poarte mască. Ea a invocat probleme de respirație și a spus că are o adeverință medicală care îi permite să nu poarte mască. Ulterior, Șoșoacă a ironizat-o pe Anca Dragu: „Pentru colegii de la USR spun jos masca! Vă ascunde ipocrizia!„.
La finalul intervenției sale, senatoarea i-a transmis un „salut cordial” premierului Ungariei, Viktor Orban: „Poate cândva vom avea şi noi un guvern naţionalist, după exemplul Ungariei”, a transmis Diana Șoșoacă de la tribuna Parlamentului.
UPDATE 11.20. Kelemen Hunor: UDMR nu va participa la vot. Am fi ipocriți
UDMR nu va participa la vot, a anunțat Kelemen Hunor: „Am fi ipocriți dacă am spune că până în septembrie am fost colegi și cu câțiva dintre dvs. chiar colegi buni, dar pe 20 octombrie am devenit adversari și votăm împotriva voastră”.
„UDMR nu va participa la vot. Am fi ipocriți dacă am spune că până în septembrie am fost colegi și cu câțiva dintre dvs. chiar colegi buni, dar pe 20 octombrie am devenit adversari și votăm împotriva voastră. Ca să fim consecevnți, pentru noi rămâne această soluție – să fim prezenți și să nu participăm la vot și, în același timp, să vă spunem că sunteți așteptați la dialog la căutarea unor soluții împreună, nu separat”, a spus Kelemen Hunor.
Liderul Uniunii a criticat anterior USR.
„Acum un an nu am promis conflicte interminabile, instabilitate și haos social. (…) Dar de câteva săptămâni, majoritatea clasei politice oferă doar scandal, circ, nesiguranță, instabilitate. Vedem argumente fără coerență și logică, atitudine duplicitară și balet politic inutil. (…) Discutăm despre un cabinet care nu are susținere parlamentară, dar ține morțiș să demonstreze că, de fapt, este victima celorlalți. Ați avut guvernarea alături de noi. Nu era o coaliție perfectă, dar a fost o construție poate singura posibilă acum un an de zile. (…) Ați vut guvernarea, ați avut o coaliție la care ați renunțat. V-ați baricadat în propriile voastre certitudini. Ați dărâmat un guvern. Azi cereți votul foștilor aliați. Ați cam rămas singuri. Ați veți pica acest test”, a afirmat Kelemen.
UPDATE 11.10. Rafila: Dacă vom continua cu aceiași oameni, supunem poporul român unui experiment nefericit
Vicepreședintele PSD Alexandru Rafila a spus miercuri, în plenul Palamentului, că social-democrații vor vota împotriva Guvernului propus de Dacian Cioloș.
Alexandru Rafila s-a referit la discursul lui Dacian Cioloș în fața plenului.
„A fost un discurs perfect, un discurs ideal, care ne duce într-o poziție prin care noi trebuie să credem că în acest discurs sunt lucruri care ar putea să se întâmple în România. Dar avem în minte lucrurile care s-au întâmplat în trecut. Noi nu putem să mergem înainte doar pe baza unui discurs. Să vedem ce s-a întâmpla în acest an care a trecut. (…) În momentul de față suntem în situația în care avem 18.000 de cazuri de zi, peste 500 de persoane care decedează zilnic și nu am auzit la audierile doamnei ministru niciun moment în care dânsa sau partidul din care face parte să își asume responsabilitatea pentru această tragedie”, a spus Rafila în Parlament.
Acesta a precizat că PSD va vota împotriva Cabinetului propus de Dacian Cioloș.
„Mă gândesc că domnul Dacian Cioloș, care dorește să devină șeful unui Guvern de tranziție, cum spune dânsul, a folosit acest discurs pentru a crea o responsabilitate suplimentară către parlamentari, care ar trebui să renunțe la responsabilitatea politică și să voteze un Guvern care prin tot ceea ce a făcut prin repezentanții săi în Guvernul precent a demonstrat că nu poate să gestioneze o astfel de situație. Cred că în această perioadă dacă continuăm cu aceiași oameni supunem poporul român unui experiment nefeicit”, a mai declarat Alexandru Rafila.
UPDATE 10.30. Cioloș: Suntem în mijlocul furtunii, nu ne permitem să fim superficiali
„Suntem în mijlocul furtunii și nu ne permitem să fim superficiali sau iresponsabili”, spune premierul desemnat, Dacian Cioloș, în timpul ședinței în care urmează să fie dat votul de învestitură. El a cerut „un vot pentru un guvern de criză”.
„Vă cer un vot pentru un guvern de criză în baza mandatului oferit de președintele României. Vin cu dorința de a încerca să oferim împreună un exemplu de responsabilitate cetățenilor aacestei țări. Subliniez: împreună. Indiferent de rezultatul votului, indiferent de lupta politică, rezultatele le vor fi împărțite cu cetățenii României. Suntem într-un moment de criză profundă care nu mai poate fi negată sau ignorată”, a spus Dacian Cioloș.
El le-a cerut parlamentarilor să renunțe la discursurile politice.
„Nu sunt aici pentru a ataca pe nimeni și nici pentru a ține discursuri memorabile prin care să aduc anateme și să caut vinovați, ci pentru a-mi asuma propria vină a superficialității din trecut și pentru a-mi asuma ceea ce poate fi făcut fde acum înainte. (…) Pandemia nu e o glumă, nu e imginară și nu e o luptă politică. (…) Suntem în mijlocul furtunii și nu ne permitem să fim superficiali sau iresponsabili”, a adăugat Cioloș.
Pentru ca guvernul Cioloș să fie învestit, are nevoie de minim 234 de voturi. Cu excepția parlamentarilor USR, 80 de deputați și senatori, celelalte formațiuni parlamentare au anunțat că nu vor vota în favoarea cabinetului propus de Dacian Cioloș.
UPDATE 10.00. Cioloș, înaintea votului din plen: Sper să îi convingem pe parlamentari. Nu mai e timp de pierdut
Premierul desemnat Dacian Cioloș a spus miercuri dimineața, înaintea votului din plenul Parlamentului, că speră ca mesajele USR să îi convingă pe palamentari: „Soluția este aici, ea nu mai trebuie căutată, nu mai e timp de pierdut”.
„Am fost desemnat să formez un Guvern și un progam de guvernare, dată fiind situația de criză, în condițiile în care niciun alt patid nu a propus un premier. Astăzi vom merge în fața Parlamentului să propunem o echipă, care poate să guverneze în situație de criză cu un program de guvernare adaptat acestei situații, cu soluții pentru criza pandemică, pentru criza energetică și pentru lansarea PNRR”, a spus Dacian Cioloș înaintea ședinței de plen a Parlamentului.
Acesta a spus că USR își asumă responsabilitaea politică cu care a fost mandatat de alegători: „Mergem până la capăt, astăzi mergem în Parlament să prezentăm această echipă și progamul, sper încă o dată în înțelepciunea parlamentarilor să voteze acest Guvern, pentru că asta ar fi o soluție imediată pentru ieșirea din criza politică și pentru a începe să punem în practică măsuri ca să rezolvăm și celelalte crize”.
„Sper ca mesajele noastre să îi convingă pe parlamentari, pentru că soluția este aici, ea nu mai trebuie căutată, nu mai e timp de pierdut”, a adăugat Cioloș.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Guvernul Cioloş este supus azi la vot. Premierul desemnat Dacian Cioloş a făcut apel la parlamentari să învestească Guvernul, pentru că este „singura soluţie” în acest moment.
Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a fost întrebat ce şanse sunt să îi fie votat Cabinetul, având în vedere rezultatele audierilor.
„Dacă parlamentarii abordează lucrurile cu responsabilitate, eu cred că putem să găsim o soluţie. Şansa e dată de votul parlamentarilor. Noi ne-am asumat responsabilitatea până la capăt. Mingea este în terenul Parlamentului şi Parlamentul va decide ce intenţionează să facă”, a răspuns premierul desemnat.
Potrivit lui Cioloş, este rândul Parlamentului să decidă ce vrea să facă cu această oportunitate, „pentru că e o oportunitate această propunere pe care noi o punem pe masa Parlamentului”.
În cazul în care va pica la vot, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să cheme din nou la consultări partidele.
Iohannis declara marţi, în contextul celui mai negru bilanţ al pandemiei, că „orice alte teme trec în plan secund, nimic, nimic nu este mai presus de viaţă şi trebuie să facem tot ce este omeneşte posibil, chiar şi în ceasul al doisprezecelea, pentru a o proteja”.
Partenerii noștri