• PSD face ultimele calcule înainte de moțiunea de cenzură și spune că se bazează pe voturile AUR și pe cele ale minorităților.
  • Ciolacu i-a transmis lui Orban să-l susțină la moțiune, dacă ține cu poporul.
  • Teoretic, PSD nu are voturile necesare să treacă moțiunea de cenzură.
  • Guvernul Cîțu rămâne în funcție.

Actualizare 18.00. Guvernul Cîțu rămâne în funcție

Guvernul Cîțu rămâne în funcție. Parlamentul a respins moțiunea de cenzură a PSD.

Au fost prezenți 355 de senatori și deputați, dintre care doar 202 au votat.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

201 parlamentari au votat pentru. În favoarea moțiunii de cenzură au votat senatorii și deputații PSD și AUR.

1 vot a fost împotrivă.

Actualizare 16.58. Începe votarea moțiunii.

Discursurile politicienilor s-au încheiat și a început votarea moțiunii. Votul este secret, exprimat cu bile.

Parlamentarii din coaliție au anunțat că nu vor vota.

Actualizare 15:00. Declarațiile lui Florin Cîțu și Marcel Ciolacu:

Florin Cîțu: „Am alocat resurse mai mari pentru investiţii, sume record. Guvernul creşte împrumuturile doar pentru investiţiile care au randament pozitiv în viitor. Sunt împrumuturi pentru investiţii profitabile. Cheltuielile care au ajuns direct în buzunarele baronilor PSD nu sunt investiţii.

În localităţile administrate de PSD creşte asistenţa socială. Nu vom folosi împrumuturi pentru sinecuri. Aţi condamnat categoriile defavorizate să rămână prizonieri ai ajutorului social. Nu i-aţi încurajat să fie independenţii financiar. PSD s-a împrumutat scump. Împrumuturile prin PNRR sunt doar pentru investiţii. Nu pot să aibă destinaţie aceşti bani, oricât ar saliva baronii PSD.

Guvernul a investit 61,4 miliarde de lei ceea ce reprezintă 5,5% din PIB.

Românii au înţeles deja concluzia tertipurilor pesediste – social-democraţii văd în mine cel mai mare inamic al lor, o ameninţare. Şi o vedem şi în această moţiune. De ce? Pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic şi vehement oricărei colaborări cu PSD. Toţi românii trebuie să ştie că niciodată nu voi face compromisuri, dar mai ales când vine vorba de PSD.

Ştiţi că niciodată, dar niciodată nu aş susţine nici măcar în glumă să dau jos propriul guvern ca apoi să fac guvernare cu PSD. Am intrat în politică liberal convins şi voi respecta principiile şi valorile liberale. Domnilor de la PSD, degeaba speraţi. Vă minţiţi singuri. După 25 septembrie va fi şi mai rău pentru dumneavoastră. Am tranşat alegerile din PNL. De cine vă e cel mai frică nu scăpaţi.

Aţi dezvoltat o obsesie. Vă e frică. (…) Vă spun şi acum să fie foarte clar – guvernarea merge foarte bine. Coaliţia este puternică, este unită şi pregătită să guverneze cel puţin opt ani de acum încolo. (…) Economia a trecut cu bine peste cea mai mare criză. Mai ţineţi minte când trompetele pesediste ameninţau că va fi foamete, că economia va fi în colaps. Aţi panicat românii şi atât. Cereţi-vă scuze românilor”.

Marcel Ciolacu: „Mai aveţi tupeul să staţi cocoţat acolo şi să le spuneţi românilor cât de bine o duc? Cât de bine le este copiilor fără alocaţii mărite? Cât de bine o duc pensionarii fără majorarea pensiilor? Să le spuneţi milioanelor de români plătiţi cu salariu minim, cât de bine trăiesc cu 2 lei în plus pe zi? Să le spuneţi agricultorilor cât de fericiţi sunt, când îşi aruncă recoltele pe câmp?! Sau antreprenorilor români? Care nu au văzut niciun leu de la Guvern toată pandemia?! Domnule Cîţu, aroganţa nu vă ajută la nimic! Dimpotrivă! Uitaţi-vă în istoria colegilor al cărui preşedinte vreţi să fiţi! Toată gaşca de pedelişti, care sunt în spatele dumneavoastră, au plesnit de aroganţă. Şi au pierdut.

Ajung atâtea generaţii de sacrificiu! Nu mai creaţi altele! Apropo, domnule încă premier… Ştiţi cât va plăti fiecare nou-născut în această ţară, ca urmare a împrumuturilor făcute de voi?? 2.500 de euro! 2.500 de euro este datoria cu care pornesc în viaţă.

În urmă cu un an şi jumătate, nu era zi, în care actuala Coaliţie, să nu se bată cu pumnii în piept cu transparenţa, anticorupţia, statul de drept… În doar un an şi jumătate, aţi ajuns să îngenunchiaţi statul de drept!! Chiar voi, apostolii dreptăţii! Domnule Orban, domnule Cîţu, domnule Barna, doamna Dragu, aţi revocat ilegal Avocatul Poporului! Aţi sperat că, aşa, ordonanţele voastre ilegale vor rămâne în picioare… Astăzi, în unanimitat, Curtea Constituţională a României a decis că aţi călcat în picioare Constituţia! Pentru a câta oară domnilor? Dacă astăzi, când vorbim, aveţi deja acest palmares de încălcări de drepturi şi libertăţi, de ilegalităţi grosolane, oare…. ce veţi face mâine? Veţi da ordonanţă de urgenţă ca actualul preşedinte să aibă trei mandate?? Sau o ordonanţă de urgenţă, ca domnul Barna să nu mai răspundă pentru furtul banilor europeni? Sau veţi desfiinţa direct Parlamentul României şi veţi instaura dictatura?Stimaţi colegi, – da! şi cei care i-aţi sprijinit până acum şi i-ai pus în funcţii, e prea mult! Acest guvern a mers prea departe! E suficient răul făcut! Acest guvern trebuie să plece acasă”.

Actualizare 14:30. A început dezbaterea moțiunii de cenzură. Lucian Romașcanu citește textul în plenul Parlamentului.

PSD crede că e timpul ca premierul și Guvernul să plece acasă. Pentru toate măsurile de înghețare a veniturilor, pentru toate schemele de sprijin financiar neplătite la timp antreprenorilor, dar și pentru felul în care au gestionat PNRR.

Moțiunea de cenzură la adresa guvernului se votează astăzi. Cu toate astea, Cîțu spune că nu are nici cea mai mică șansă să treacă.

„Nu mă simt în pericol. Parlamentarii coaliției de guvernare nu vor vota mâine moțiunea de cenzură. Dacă vor să participe de divertisment, dar nu vor vota”, a spus premierul Florin Cîțu.

Barna: „Colegii de la UDMR vor rămâne și ei în bănci”

Ludovic Orban a declarat că toți aleșii din coaliție nu vor vota, dar vor sta în sală. Și Dan Barna spune că USR+ nu va vota moțiunea.

Dan Barna, vicepremierul României: „De dimineață am spus asta având în vedere că tradiționalul UDMR mergea să voteze și atunci am zis că votăm și noi la vedere. Apoi discutând cu colegii de la UDMR, ne-au transmis decizia lor că vor rămâne și ei în bănci. Am discutat și noi în grupul parlamentar și decizia grupului parlamentar USR+ a fost să rămânem și noi în bănci astfel încât să fie un mesaj unitar din partea coaliției”.

Marcel Ciolacu s-a arătat încrezător că moțiunea are șanse să treacă. Totuși, pe hârtie, PSD și AUR au împreună doar 203 din cele 234 de voturi necesare pentru răsturnarea cabinetului Cîțu.