• USR se ceartă cu PSD pe reforme, taxe, impozite și programul de guvernare.
  • USR spune că nu discută ministere până nu stabilește programul de guvernare.
  • Ghinea: „Nu am înțeles de ce nu se face nicio reformă până la prezidențiale”.
  • Nicușor Dan ar urma să-și anunțate candidatura pentru Palatul Cotroceni.
  • Călin Georgescu a atacat la deciziile BEC și cere reluarea turului 2 la prezidențiale.

Deși n-au rezolvat problema prezidențialelor și candidaților la Președinție, partidele din așa-zisa coaliție pro-europeană au și început să se bălăcărească în public.

Liderii USR, Claudiu Năsui și Cristian Ghinea, s-au certat astăzi cu Marcel Ciolacu pe măsurile economice, în condițiile în care noul Guvern al României nici măcar nu este format. USR spune că nu intră la guvernare, până când nu se stabilesc clar reformele.

Și ca balamucul politic să fie complet, tot astăzi, liderii USR au anunțat că ei vor să o susțină pe prezidențiale tot pe Elena Lasconi. În condițiile în care Nicușor Dan și-a anunțat deja apropiații că el ar vrea să intre în lupta pentru Palatul Cotroceni.

Recomandări

FĂRĂ SUCURI ÎN ȘCOLI
BĂLĂCĂREALA DIN GUVERN
TRUDEAU ÎȘI DĂ DEMISIA
ROMÂNIA ÎN TOP...
UNDE MERGI AZI?
PREGĂTIRI PENTRU VIITOR

Ce se va întâmpla cu guvernarea?

Guvernarea asta, care nici nu a început să existe, pare că se destructurează așa în cele 10 zile de la balamucul anulării alegerilor prezidențiale. O să vedem în curând, chiar astăzi, care este decizia finală a celor de la USR pentru că parea că USR se pregătește să iasă din guvern, dintr-un guvern în care nici măcar n-a intrat. 

Știm foarte bine că Marcel Ciolacu nu se înțelege sub nicio formă cu Cristian Ghinea, iar Cristian Ghinea nu îl suportă pe Marcel Ciolacu. Ei nu sunt de acord nici cu împărțirea ministerilor pentru că spun că trebuie să discute guvernul, reformele din guvern, iar PSD-ul spune că putem să luăm în serios guvernul ăsta abia după ce vom avea alegerile prezidențiale. 

Care alegeri prezidențiale? Deocamdată, nu se știe când vor avea loc pentru că domnul Ciolacu nu vrea să declanșeze alegerile prezidențiale și speră ca viitorul guvern să organizeze aceste alegeri prezidențiale. Viitor guvern în care el dă pe surse că tot dânsul ar putea fi premier, în condițiile în care domnul Ciolacu este singurul lider al PSD-ului din ultimii 35 de ani care n-a intrat în turul 2 la prezidențiale.

Deci e o bălăcăreală totală, un balamuc așteptat pentru că asta e starea generală în partide. Practic, ei toți se gândesc la alegerile prezidențiale și la candidați. PSD-ul cam și-a luat adio de la ideea că ar putea avea vreodată în următorii 5-10 ani președintele României. Ei vor guvernare. Vedem că în acest moment nu prea pot face această guvernare pentru că, bineînțeles, sunt incompatibili cu USR-ul. Dar dacă aruncă peste bord USR-ul sau dacă USR-ul, de exemplu, va anunța în această seară că nu mai participă în actuala formulă de discuție pentru formarea noului guvern, s-ar putea ca noul guvern să nu se poată constitui pentru că nu va avea majoritate în Parlament ca să treacă votul de investitură.

Deci povestea este foarte complicată și cam isteria asta pe care a povestit-o Ghinea, cum se amenință singurii în coaliția pro-europeană, care salvează România, se acuză de minciună și de acte false. PSD-ul a prezentat și PNL-ul a prezentat cifre nereale privind starea economică a României. Povestea asta va continua până când ei vor înțelege că trebuie să organizeze prezidențiale, trebuie să avem președinte a României pentru că de acolo, din vârf, derivă și premierul și guvernul. 

Asta este vârful piramidei. Noi discutăm despre o piramidă care să încheagă așa pe picior, în condițiile în care vârful piramidei este în acest moment blocat pentru alegere. 

Care ar fi variantele partidelor din coaliție pentru Palatul Cotroceni?

Ei în continuare își caută candidatul la președințe. Bineînțeles că au existat discuții. Problema este că dacă apare candidat independent Nicușor Dan, bineînțeles susținut din spate de PNL și USR, ei trebuie să aibă oficial niște candidați la președințe. Daniel Funeriu, la fel, va candida și el la președințe, fostul consilier a lui Traian Băsescu, o să vedem ce sprijin are.

Dacă USR-ul merge, așa cum spune Cristi Ghinea, în continuare cu Elena Lasconi, pentru că ei au avut congres de susținere de validarea candidatului Elena Lasconi și, pe la urmă, Elena Lasconi, pe barba ei, pe picioarele ei, cu bunele și cu relele ei, cu cunoștințele și lipsurile ei, a ajuns în turul 2 la Palatul Cotroceni, în cursa pentru Palatul Cotroceni, pe persoană fizică, fără ajutor. Că voturile USR-ului au fost mult mai puține decât ce a obținut Elena Lasconi. 

Și, probabil, vom avea un candidat și din partea Partidului Național Liberal, o să vedem dacă o să fie domnul Bolojan. Se pare că domnul Bolojan spune pe toate gardurile că el nu vrea să candeze sub nicio formă. Dacă o să fie Crina Antonescu, la fel, din partea Partidului Național Liberal, ar fi o variantă. O altă varoantă la care se gândește PNL-ul, dacă va fi, până la urmă, Eduard Helvic, chiar dacă domnul Helvic are niște probleme privind percepția serviciilor de informații în societatea românească.

Deci, toată gașca asta, plină de oameni numai de pe dreapta, înseamnă că, pur și simplu, splituiești voturile dreptei. Nu va fi un bloc, un candidat sau doi, chiar dacă ei vor fi susținuți, unii dintre ei, și de Partidul Social Democrat, care nu mai are niciun interes în acest moment pentru președinția României, ci doar pentru guvern.

Dar voturile se vor fărâmița și, pe partea cealaltă, tu îl vei avea pe Călin Georgescu sau pe George Simion, sau doar pe George Simion, sau numai pe Călin Georgescu. Asta dacă pe Călin Georgescu nu îl vor interzice prin acea superbă decizie a Curții Constituționale din octombrie în cazul Șoșoacă. 

În cazul lui Călin Georgescu, care e parcursul de acum înainte? 

Era previzibil. Urmează judecata Tribunalului Curții de Apel București. Să n-aveți surprize la Curtea de Apel București, pentru că, într-adevăr, judecătorii sunt liberi. Ei sunt o putere separată de stat. Chiar dacă Curtea Constituțională a făcut cu totul altceva acum 10 zile, ÎCCJ-ul și-a declinat competența.

Nu poți ataca deciziile Curții, pentru că ele sunt definitive și, practic, executorii, dar poți ataca deciziile BEC, care sunt decizii, acte administrative, poți să le ataci în contencios administrativ și tocmai de aceea ÎCCJ-ul și-a declinat competența. De exemplu, au fost cazuri în România în care au fost orașe și județe în România, comune, în care pur și simplu guvernul Ciolacu, nu au vrut să organizeze alegerile. 

Mandatele primarilor expirau sau unii chiar muriseră pe funcții și respectivele localități nu mai aveau primar. Și ei nu au vrut să organizeze alegeri. Pe acest precedent au existat niște decizii ale Curții de Apel în contencios administrativ, prin care a forțat guvernele să organizeze alegerile. S-ar putea întâmpla și în acest caz.

Nu se știe exact dacă domnul Georgescu și avocatii domnului Georgescu au folosit aceste precedente pe legislația românească. Adică curtea de apel n-ar putea neapărat să anuleze deciziile BEC și să decidă reluarea turului 1. Pentru că asta va decide doar guvernul României. Dar poate să ceară guvernului României și să împingă Curtea de Apel, care e una dintre instanțele importante în România, să împingă guvernul să organizeze alegerile prezidențiale.

Asta nu e exclus. O să vedem ce o să se întâmple la curtea de apel. Foarte interesantă zi.

Citește și