„Guvernul instaurează dictatura bugetară”. Acuzațiile unui europarlamentar PSD

„Guvernul instaurează dictatura bugetară”. Acuzațiile unui europarlamentar PSD
  • Guvernul instaurează „dictatura bugetară” și impune controlul absolut asupra bugetului, contrar prevederilor constituționale și cutumelor democratice, afirmă Victor Negrescu
  • El spune că în Parlamentul European, în ciuda pozițiilor diferite ale grupurile politice, „niciodată nu s-a oprit dialogul”

„Guvernul instaurează <dictatura bugetară> și impune controlul absolut asupra bugetului țării, contrar prevederilor constituționale și cutumelor democratice prin care Parlamentul participă direct la construcția bugetară. Este pentru prima dată când niciun amendament la buget nu trece în Parlament. Peste 3.500 de amendamente la buget, multe cu surse de finanțare clare, au fost respinse”, afirmă europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

El prezintă mai multe motive pentru care bugetul propus de actualul Guvern este un buget al austerității, printre care „nu are o viziune, fiind un buget fără obiective, ținte și stimulente reale pentru economie și populație, prevede o scădere de 11% a bugetului sănătății în mijlocul pandemiei și campaniei de vaccinare, este cel mai mic procentaj din PIB alocat educației din Uniunea Europeană și o scădere față de anul trecut cel puțin în termeni de referință și nu asigură suficiente sume pentru pre-finanțarea sau co-finanțarea proiectelor europene, din planul de redresare sau fondul pentru o tranziție justă“.

Sunt membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European și pot să vă spun că în ciuda pozițiilor diferite ale grupurile politice sau instituțiile europene, niciodată nu s-a oprit dialogul. Nimeni nu are monopolul absolut asupra nevoilor populației și orice idee bună este luată în calcul, indiferent de la cine vine. În prezent, lucrez în calitate de raportor alternativ al Grupului S&D la bugetul european pe anul 2022 și deja vă pot spune că mai multe amendamente importante pe care le-am semnat vor trece în negocierile purtate”, conchide Negrescu.