• Guvernul finalizează legea de „salvare a bugetului”, care taie 14 miliarde lei de la cheltuieli și ia de la privat 80 de miliarde.
  • Premierul Marcel Ciolacu susține că principiul fundamental este reducerea cheltuielilor statului.
  • Şedinţa de Guvern programată pentru astăzi începe la ora 15:00.

UPDATE

„Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare”, a anunţat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de luni a Executivului.

UPDATE

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu, după ședința de Guvern:

  • Acesta este actul pe care am decis să-mi asum răspunderea in Parlament. Sunt măsuri care vizează stoparea risiperi bugetare, combaterea evaziunii fiscale și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile.
  • România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 miliarde de lei și o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB.
  • Însumat vorbim de o miză uriașă: peste 70 miliarde de euro și de aderarea României la OECD care ar aduce un aflux de investiții străine în țara noastră. Nu-mi vor asuma să pun în pericol asemenea obiective strategice ale României.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Guvernul finalizează legea de „salvare a bugetului”, care taie 14 miliarde lei de la cheltuieli și ia de la privat 80 de miliarde. Şedinţa de Guvern programată pentru astăzi începe la ora 15:00.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Premierul intenționează să își asume răspunderea în fața Parlamentului, fie marți, fie miercuri, scrie Mediafax.

Guvernul a retras din proiectul de lege privind măsurile fiscale, una dintre reformele planificate pentru administrația locală, conform noului proiect publicat de către executiv. Prevederea inițială limita cheltuielile administrației locale (primării, consilii județene) pentru evenimente precum concerte, festivaluri sau sărbători locale la maximum 2,5% din veniturile proprii.

Premierul Marcel Ciolacu susține că principiul fundamental este reducerea cheltuielilor statului. Sunt propuse tăierea posturilor vacante, comasarea și descentralizarea instituțiilor pentru a reduce birocrația și limitarea cheltuielilor statului, inclusiv plafonarea sporurilor. Cei cu salarii mai mici vor primi în continuare vouchere, iar valoarea acestora va crește, dar nu vor fi oferite și super-bugetarilor.

Citește și