Guvernul scoțian intenționează să înainteze un nou referendum pentru idependență

Guvernul scoțian intenționează să înainteze un nou referendum pentru idependență

Nicola Sturgeon va prezenta un plan pentru un al doilea referendum pentru independență. Primul ministru va face o declarație în Parlamentul scoțian în cursul zilei de astăzi despre intenția de a ieși din Regatul Unit.

Se anticipează că va prezenta planul său pentru organizarea unui vot în octombrie anul viitor, cu sau fără acordul oficial al miniștrilor britanici. Premierul Boris Johnson a declarat, înaintea acesui anunț, că Regatul Unit este „mai puternic lucrând împreună”. La referendumul din 2014 privind independența Scoției, tabăra „nu” a câștigat cu 55% din voturi.

Nicola Sturgeon susține că are un mandat democratic pentru un referendum, deoarece partidele care susțin planurile de independență – SNP și Verzii scoțieni – au majoritatea în parlamentul scoțian. Ea a explicat: „Fără menajamente, guvernul britanic nu este în măsură să dea lecții oricărei alte țări despre necesitatea de a respecta normele democratice, dacă intenționează să încerce să zădărnicească democrația acasă. Regatul Unit este fie un parteneriat de consimțământ, fie nu este un parteneriat demn de acest nume.”

„Este timpul să le oferim oamenilor alegerea democratică pentru care au votat, iar apoi, odată cu independența, să construim o țară mai prosperă și mai echitabilă într-un adevărat parteneriat de la egal la egal între Scoția și prietenii noștri din restul Regatului Unit,” a mai declarat aceasta, conform BBC.

Scoția ar putea pregăti un referendum „consultativ” privind intenția de independență

De exemplu, alegătorii ar putea fi întrebați dacă sunt de părere că guvernul scoțian ar trebui să înceapă negocierile cu guvernul britanic cu privire la ieșirea Scoției din Regatul Unit. Unii comentatori consideră că acest lucru are mai puține șanse de a fi blocat de guvernul britanic prin intermediul instanțelor.
Au existat sugestii că partidele pro-UK ar putea boicota orice referendum organizat fără acordul guvernului britanic, care ar putea refuza să recunoască rezultatul.

Între timp, Ian Murray, secretarul laburist pentru Scoția, a declarat: „Aceasta este o încercare transparentă de a stârni diviziuni și de a distrage atenția de la haosul în care se află SNP” (Partidul Național Scoțian).

SNP și Verzii au majoritatea în parlament, dar coaliția nu a produs un acord privind referendumul de independență cu guvernul britanic și nici nu se întrevede vreunul.

O altă strategie ar fi introducerea un proiect de lege privind referendumul în Scoția și de a lupta împotriva oricărei contestații legale direct în instanță. Acest lucru este încă posibil.

Oficialii nu au publicat detalii legate de intențiile administației Scoției. Nicola Sturgeon va discuta detaliile cu întregul cabinet în zilele următoare. Înaintea declarației sale, ea i-a avertizat pe miniștrii britanici să nu „amenințe democrația”, dar conservatorii o acuză de o „insistență obsesivă” pentru un referendum nedorit.

Exit mobile version