• Guvernul Ungariei a criticat afirmaţiile preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a atribuit Rusiei responsabilitatea directă pentru incidentul produs în sud-estul Poloniei.
  • Oficialul de la Budapesta a salutat atitudinea prudentă a Poloniei şi a Statelor Unite faţă de incidentul produs pe teritoriul polonez.
  • Administraţia Joseph Biden a reafirmat că nu există niciun indiciu care să contrazică ipoteza preliminară, potrivit căreia explozia a fost cauzată de o rachetă antibalistică ucraineană.

Guvernul Ungariei a criticat, miercuri seară, afirmaţiile preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a atribuit Rusiei responsabilitatea directă pentru incidentul produs în sud-estul Poloniei, soldat cu moartea a două persoane.

Într-o situaţie de acest fel, liderii mondiali se exprimă în mod responsabil. Dar preşedintele Ucrainei, acuzându-i imediat pe ruşi, a greşit, este un exemplu negativ”, a declarat miercuri seară, potrivit cotidianului Le Figaro, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

Oficialul de la Budapesta a salutat atitudinea prudentă a Poloniei şi a Statelor Unite faţă de incidentul produs pe teritoriul polonez. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a atribuit imediat, marţi seară, Rusiei responsabilitatea pentru incidentul din Polonia, pe care l-a calificat drept o escaladare semnificativă” a conflictului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Polonia şi Statele Unite au anunţat iniţial că nu cunosc cauzele incidentului. Ulterior, Guvernul de la Varşovia a anunţat că în localitatea Przewodów a căzut o rachetă de fabricaţie rusă”, iar ambasadorul Rusiei a fost convocat ulterior pentru explicaţii. Miercuri dimineaţă, preşedintele Andrzej Duda a declarat că nu există indicii că incidentul produs marţi ar fi un atac intenţionat asupra Poloniei. La rândul său, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a afirmat că explozia probabil a fost cauzată de tentativa armatei ucrainene de a intercepta o rachetă a Rusiei.

Însă Volodimir Zelenski a afirmat, miercuri seară, că racheta căzută în sud-estul Poloniei nu a fost lansată de armata ucraineană, semnalând că există informaţii „credibile” că ar fi fost o rachetă a Rusiei şi cerând accesul experţilor ucraineni la anchetă, deşi Varşovia pare să se opună.

Administraţia Joseph Biden a reafirmat, miercuri seară, că nu există niciun indiciu care să contrazică ipoteza preliminară a autorităţilor din Polonia potrivit căreia explozia a fost cauzată de o rachetă antibalistică ucraineană. Avem încredere totală în investigaţia Guvernului polonez în cazul exploziei produse în apropierea frontierei cu Ucraina şi îi lăudăm pentru modul profesionist şi determinat în care efectuează ancheta. (…) Nu am observat nimic care să contrazică evaluarea preliminară a preşedintelui Andrzej Duda că explozia a fost, cel mai probabil, rezultatul unei rachete antiaeriene ucrainene care din nefericire a căzut în Polonia. Vom continua să evaluăm situaţia şi vom prezenta orice nouă informaţie în mod transparent când devine disponibilă. De asemenea, vom menţine contactele strânse cu Ucraina pentru orice informaţii ar avea care să completeze tabloul”, a declarat miercuri seară Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională din SUA.

Oficialul american afirmă însă că, „oricare ar fi concluziile finale, este clar că partea responsabilă în ultimă instanţă de acest incident tragic este Rusia”, deoarece a efectuat atacuri masive cu rachete asupra „infrastructurii civile” din Ucraina, care „a avut şi are tot dreptul să se apere”.