• Hamas este dispus să elibereze toți ostaticii în schimbul unei încetări complete a ostilităților și a retragerii totale a trupelor israeliene din Gaza.
  • Gruparea a arătat flexibilitate în ceea ce privește numărul de ostatici care urmează să fie eliberați.
  • Situația umanitară în Gaza se deteriorează rapid, prin blocarea aprovizionării și creșterea atacurilor care cauzează victime civile.

Hamas a respins o propunere israeliană de încetare a focului în Gaza pentru șase săptămâni, care prevedea ca grupul să renunțe la arme, scrie BBC.

Un oficial palestinian de rang înalt a declarat că planul nu prevede niciun angajament de încetare a războiului sau de retragere a trupelor israeliene – cereri-cheie ale Hamas – în schimbul eliberării a jumătate din ostaticii în viață pe care îi deține. Aceasta are loc în timp ce Israelul își continuă ofensiva militară în Gaza. Un agent de securitate a fost ucis și alte nouă persoane au fost rănite într-un atac aerian asupra unui spital din Khan Younis. O agenție ONU a avertizat că „situația umanitară din Gaza este acum probabil cea mai gravă din ultimele 18 luni de la începerea ostilităților”. Au trecut șase săptămâni de când Israelul nu a mai permis intrarea de provizii prin punctele de trecere în teritoriul palestinian – de departe cea mai lungă oprire de până acum. Agențiile ONU resping cu fermitate afirmația Israelului conform căreia în Gaza există suficiente alimente pentru o perioadă lungă de timp și sugerează că blocada ar putea încălca dreptul umanitar internațional.

Prim-ministrul Israelului a declarat că blocarea aprovizionării are ca scop presarea Hamas să elibereze ostaticii și să prelungească încetarea focului care a expirat la 1 martie. În același timp, biroul pentru afaceri umanitare al ONU a declarat: „Partenerii de pe teren raportează o creștere a atacurilor care cauzează victime civile în masă și distrugerea unora dintre infrastructurile rămase necesare pentru a menține oamenii în viață”. Se spune că Israelul a prezentat ultima sa propunere de încetare a focului mediatorilor regionali la sfârșitul săptămânii trecute, la doar câteva zile după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump la Washington.

Recomandări

TRUMP SE VEDE CU GOLDBERG
„RĂZBOIUL CARE N-AR FI”
CE CREDE PUTIN?
TRUMP DĂ VINA PE UCRAINA
GAZA RĂMÂNE FĂRĂ AJUTOR
UCRAINA PROPUNE PACEA

O delegație Hamas condusă de negociatorul-șef Khalil al-Hayya s-a întâlnit apoi cu oficiali ai serviciilor de informații egiptene la Cairo. Înaltul oficial palestinian a declarat: „Propunerea israeliană transmisă mișcării prin Egipt a solicitat în mod explicit dezarmarea Hamas fără niciun angajament israelian de a pune capăt războiului sau de a se retrage din Gaza. Prin urmare, Hamas a respins oferta în integralitatea sa”. Este pentru prima dată când Israelul a adăugat dezarmarea Hamas ca o condiție pentru avansarea unei încetări a focului – o linie roșie pentru grup.

Hamas a declarat că este gata să returneze toți ostaticii ținuți captivi, în schimbul încetării complete a ostilităților și al retragerii totale a Israelului din Gaza. Gruparea a oferit anterior cinci ostatici în schimbul prelungirii armistițiului, dar susține că a dat dovadă de flexibilitate în ceea ce privește numărul de ostatici care urmează să fie eliberați. Israelul și-a reluat bombardamentele asupra Fâșiei Gaza pe 18 martie și apoi a reluat operațiunile terestre, afirmând că vizează Hamas. Prim-ministrul a declarat că viitoarele discuții privind încetarea focului vor avea loc „sub foc”.

În Israel, sondajele sugerează că majoritatea israelienilor susțin un acord de încetare a focului în Gaza și – atunci când vine vorba de obiectivele de război declarate ale țărilor lor – acordă prioritate aducerii acasă a ostaticilor în detrimentul dezmembrării capacităților guvernamentale și militare ale Hamas. Cu toate acestea, Netanyahu este susținut de partide ultranaționaliste religioase, care au amenințat cu prăbușirea guvernului dacă acesta pune capăt războiului.

Citește și