Henry Kissinger, fostul secretar de stat american, a murit la vârsta de 100 de ani în locuința sa din Connecticut

Henry Kissinger – care a dominat politica externă a SUA în perioada de vârf a Războiului Rece – a murit la vârsta de 100 de ani. Odată distins cu Premiul Nobel pentru Pace, fostul consilier pentru securitate națională și secretar de stat a fost, de asemenea, condamnat de unii ca fiind un criminal de război.
Henry Kissinger avea 15 ani când a fugit împreună cu familia sa din Germania nazistă și s-a mutat la New York în 1938, scrie BBC.

După ce a servit în armata americană și a devenit un academician respectat, Kissinger a intrat la Casa Albă ca mâna dreaptă a președintelui Richard Nixon în materie de politică externă în 1969. În 1973, a fost numit și în funcția de secretar de stat, ceea ce i-a conferit o influență fără precedent asupra modului în care SUA se comportau în lume în timpul Războiului Rece.

Kissinger a jucat un rol cheie în relațiile SUA cu Rusia sovietică și China. De asemenea, va fi amintit pentru influența sa asupra Războiului din Vietnam.

În 1973, Kissinger a câștigat Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de a pune capăt războiului din Vietnam, însă bilanțul său, inclusiv bombardarea Cambodgiei de către SUA, care a ucis sute de mii de oameni, i-a determinat pe unii să-l acuze de crimă de război.

Într-o postare pe X, ambasadorul chinez în SUA, Xie Feng, a declarat că a fost profund șocat și întristat” să afle despre moartea lui Kissinger.

Este o pierdere imensă atât pentru țările noastre, cât și pentru lume”, a spus el. Istoria își va aminti ce a contribuit centenarul la relațiile dintre China și SUA, iar el va rămâne mereu viu în inimile poporului chinez ca un vechi prieten foarte apreciat”, a adăugat el.

Citește și

Exit mobile version