• Un impozit pe avere ar putea ajuta țările mai sărace să facă față crizei climatice, spun economiștii.
  • Conform unor estimări recente, o taxă de 2% pe bogăția extremă ar aduce aproximativ 2,5 miliarde de dolari pe an.
  • Mark Paul, de la Universitatea Rutgers, a spus: ,,Adevărul este că nu banii lipsesc, lipsește doar voința politică” .

Un grup de peste o sută de economiști trimite o scrisoare liderilor lumii, înaintea summitului de la Paris din această săptămână, prin care cere taxarea cu 1,5% a marilor averi, pentru a putea finanța trecerea țărilor sărace la energie curată.

Semnatarii scrisorii cer o taxă de 1,5%, pentru a lega simbolistic momentul de depășirea încălzirii globale cu 1,5 grade Celsius peste pragul epocii industrializării. Ei arată că, aplicată numai pe averile celor mai bogați oameni de pe planetă, aceasta ar aduce mii de miliarde de dolari care ar putea fi cheltuiți pentru a ajuta țările mai sărace să-și schimbe economiile către o bază cu emisii scăzute de carbon.

De asemenea, o parte din aceste sume ar putea fi direcționate pentru salvarea și reabilitarea comunităților afectate de creșterea nivelului oceanului planetar și de alte efecte ale schimbărilor climatice.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Potrivit The Guardian, estimări recente arată că un impozit anual de 2% impus pe ,,bogăția extremă” ar aduce aproximativ 2,5 miliarde de dolari pe an și că ,,cei mai bogați 1% din oameni, la nivel mondial, sunt responsabili pentru poluarea echivalentă cu dublul celei produse de cei mai săraci 50% din locuitorii planetei”. Despăgubirile pe care țările bogate le-ar datora țărilor sărace pentru distrugerile produse de schimbările climatice ar fi însă de 6 miliarde de dolari pe an.

Mark Paul, de la Universitatea Rutgers, unul dintre semnatarii scrisorii, a comentat pentru The Guardian: ,,Adevărul este că nu banii lipsesc, lipsește doar voința politică. Și asta trebuie să se schimbe. ”

În scrisoare, economiștii cer, de asemenea, oprirea subvenționării combustibililor fosili și ștergerea datoriilor pentru cele mai sărace țări ale lumii, astfel încât acestea să poată lua în calcul trecerea la o economie mai curată.

Richard Heede, de la Climate Accountability Institute, a declarat că ,,firmele care s-au îmbogățit din exploatarea combustibililor fosili și au acționat concertat pentru a întârzia acțiunile împotriva schimbărilor climatice și a pentru a perpetua economia bazată pe emisii de carbon ar trebui, de asemenea, să contribuie în mod substanțial la ajutarea națiunilor și popoarelor care au contribuit cel mai puțin la producerea crizei climatice” .

Aproximativ 50 de șefi de stat și de guvern sunt așteptați să participe, joi și vineri, la Paris, la un summit care ar trebui să aducă un nou pact global privind finanțarea luptei împotriva schimbărilor climatice.

Citește și

Românii nu mai țin banii la saltea, ci în bancă. BNR: Aproape 21 de milioane de carduri erau active în România la finalul anului 2022

Alexandru Rafila: „Nu există niciun pericol de holeră, iar eu sfătuiesc toţi românii să meargă la mare”

Tesla oferă supraalimentare gratuită pentru clienții care cumpără înainte de 30 iunie. Care sunt modelele ce beneficiază de ofertă