- Societatea română are tendința de a investi resurse în domeniile de interes național, precum producția de gaz sau exportul de grâu.
- Conform unui raport Eurostat, suntem pe ultimul loc în UE la capitolul absolvenți în mediul universitar, doar 19% în 2022.
- În 7 din 8 regiuni din țara noastră, doar 1 din 4 tineri are studii superioare.
Aproape de fiecare dată când consultăm statisticile rapoartelor publicate de Uniunea Europeană, observăm un aspect interesant: România se află fie în fruntea, fie în coada listei. Pare că societatea română are tendința de a investi resurse în domeniile de interes național, precum producția de gaz sau exportul de grâu, însă eșuează în cele la care, aparent, nu putem ține pasul cu progresul european, precum Educația. Conform unui raport Eurostat, suntem pe ultimul loc în UE la capitolul absolvenți în mediul universitar, doar 19% în 2022.
„Explicația principală este polarizarea extremă care se observă nu numai în România, ci peste tot în lume. Oamenii de acum sunt mai deștepți decât cei de dinainte, cei bogați sunt mult mai bogați, cei săraci sunt mai săraci. E normal ca din tendința de polarizare să apară extremele. Acesta este abia începutul. Dacă nu o să se schimbe ceva semnificativ în politică și nu prea văd ce s-ar putea schimba, tendința de polarizare o să se mențină. O să avem niște elite în câteva domenii, însă avem și în partea de jos sărăcia lucie”, a explicat sociologul George Butunoiu la Aleph News.
România este pe ultimul loc în clasamentul statelor europene în ceea ce privește numărul tinerilor absolvenți de învățământ universitar, arată datele Eurostat. În 7 din 8 regiuni din țara noastră, doar 1 din 4 tineri are studii superioare.
„Absolut totul e legat și de faptul cum e guvernată țara. Toate lucrurile astea nu pot fi reglate la nivel micro. Politicienii, parlamentul, guvernul, toți pot face ceva”, a explicat sociologul George Butunoiu la Aleph News.
Citește și
- Patru avioane de luptă Eurofighter din Germania au sosit miercuri în țara noastră. Piloții vor oferi sprijin României la supravegherea spaţiului aerian
- World Press Photo of the Year definește fotografia în era A.I.. Sorin Onișor, fotograf: „Nimic nu se compară cu interacțiunea pe care o am cu natura”
- ANOSR a înaintat către Ministerul Educației un raport care vizează noi reglementări. Președintele alianței: „Documentul înaintat este unul destul de complex, sperăm să fie adoptat în totalitate”