• Auvergne este considerată că deține cele mai pro-Erdogan comunități turcești din Europa.
  • În primul tur al alegerilor prezidențiale din Turcia, alegătorii de la singura secție de votare din regiunea Puy-de-Dôme, l-au plasat pe Erdogan în frunte cu peste 91% din voturi.
  • „Duminică înseamnă victoria lui Erdogan”, proclamă un tânăr din Thiers.

În ultimele săptămâni, un subiect de discuție a fost cel al alegerilor prezidențiale, cu un singur nume pe buzele tuturor: Erdogan, declară Lefigaro. În Puy-de-Dôme, el este departe de a fi singurul care se poziționează de partea președintelui demisionar. În primul tur, alegătorii de la singura secție de votare din departament, la Orcet, l-au plasat în frunte cu peste 91% din voturi fiind un record european.

Deloc surprinzător, potrivit lui Hakan Ozer. Deși președintele Asociației amicale culturale turcești din Auvergne nu vrea să incite pe nimeni să voteze pentru un candidat” sub pălăria sa de asociație, el este mai explicit în costumul său civic. Am votat pentru Erdogan și voi continua să o fac pentru că nu există nimic mai bun. Când mă întorc în țară, sunt multe schimbări, în special în ceea ce privește spitalele.” Suficient pentru a da pronosticul său pentru turul al doilea: „Mai multe partide politice s-au unit pentru a-l da jos pe Erdogan. Dar chiar și cu asta, nu vor reuși. În turul al doilea, el ar putea obține peste 80% aici, dar probabil mai puțin în Turcia.

Alegătorii din Puy-de-Dôme au mers deja la urne la sfârșitul săptămânii trecute pentru a se decide între Recep Tayyip Erdogan și Kemal Kiliçdaroglu. Prezența la urne a fost cu 19% mai mare decât în primul tur, respectiv 5.400 de persoane. Această cifră nu este surprinzătoare, având în vedere prezența istorică a comunității în zonă de la începutul anilor 1980. Erau familii întregi care veneau, precum portughezii sau spaniolii în anii 1950 și 1960″, explică Julien Bouchet, cercetător asociat la Centre d’histoire espaces et cultures din Clermont-Ferrand. Pentru istoric, această migrație către centrul Franței este multifactorială. Asociațiile au asigurat legătura în regiunea Puy-de-Dôme. A existat, de asemenea, un zvon despre terenuri mai accesibile în zona Thiers. Există multe locuri de muncă pentru muncitori în valea Durolle.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Sursă: Lefigaro

Diferență semnificativă


Pe de altă parte, se spune că politizarea acestei populații s-a dezvoltat recent și corespunde cu sosirea la putere a lui Erdogan. Majoritatea familiilor provin din regiunea Cappadocia, care este structural conservatoare și rurală. Ele se identifică cu proiectul său naționalist și religios atât de mult, încât uneori au uitat că Republica Turcă a fost fondată pe principii laice.

În urma cutremurului din Turcia, autoritățile turce au observat că din regiunea noastră au fost trimise multe ajutoare, așa că am fost acolo. Este foarte simbolic pentru noi și oferă tuturor șansa de a-și exprima opinia”, spune un membru al asociației Thiers Union turque. Mai multe grupuri au facilitat, de asemenea, accesul la urnele de vot prin transmiterea regulată a procedurilor de vot pe rețelele de socializare, dar nu numai. Unii oameni au închiriat chiar și autobuze pentru a ajunge aici, parcurgând uneori peste 100 de kilometri”, adaugă Hukumdar Duran, coordonator al alegerilor pentru regiunea Puy-de-Dôme. Analiza sa asupra rezultatului primului tur este fără echivoc: Erdogan a obținut 91% aici pentru că, din exterior, se vede foarte clar cum s-a schimbat Turcia. Înainte, nu existau aeroporturi, iar drumurile erau dezastruoase. În urmă cu 20 de ani, oamenilor le era frică chiar să conducă noaptea. Ca să nu mai vorbim de locul pe care Erdogan l-a ocupat în lume.”

Citește și:

Chocolate Saga: Descoperă arta și deliciile dulci la primul festival al ciocolatei din România

FOTO. Un tată a fotografiat mașini de jucărie timp de 1.000 de zile. Unde au fost realizate fotografiile

FOTO. Sharon Stone postează o nouă fotografie în bikini. Ce reacție au avut vedetele