• În timpul convorbirii telefonice cu Truss, Modi a apreciat contribuțiile acesteia la relația bilaterală dintre India și Marea Britanie în funcțiile sale anterioare.
  • Modi a transmis condoleanțe cu privire la moartea reginei Elisabeta a II-a în numele tuturor indienilor.
  • Cei doi au fost de acord cu privire la importanța vitală a relației dintre Marea Britanie și India.

Prim-ministrul britanic Liz Truss a discutat sâmbătă cu premierul Narendra Modi și au convenit asupra importanței vitale a relației bilaterale dintre India și Regatul Unit.

În prima lor convorbire telefonică de la preluarea mandatului de către Truss la începutul acestei săptămâni, Modi a transmis condoleanțe cu privire la moartea reginei Elisabeta a II-a în numele tuturor indienilor și a adus un omagiu pentru întreaga viață de serviciu a monarhului în vârstă de 96 de ani .

Cei doi lideri au declarat că așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească personal în viitorul apropiat. Prim-ministrul a vorbit cu premierul Narendra Modi în această după-amiază, în urma decesului Majestății Sale Regina, a declarat Downing Street într-o citire a convorbirii telefonice. În timpul convorbirii telefonice cu Truss, Modi a apreciat, de asemenea, contribuțiile sale la relația bilaterală dintre India și Marea Britanie în rolurile sale anterioare de ministru al Comerțului și ministru de Externe.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Ambii lideri s-au angajat să consolideze în continuare Parteneriatul strategic cuprinzător dintre India și Marea Britanie.

Prim-ministrul i-a mulțumit premierului Modi pentru sincerele sale condoleanțe, despre care a spus că au fost în numele a 1,3 miliarde de indieni. Liderii au recunoscut durerea resimțită de mulți oameni din Marea Britanie și India și au adus un omagiu Majestății Sale Regina pentru întreaga sa viață de serviciu, se arată în comunicat.

Cei doi au fost de acord cu privire la importanța vitală a relației dintre Marea Britanie și India și au așteptat cu nerăbdare să se întâlnească personal în viitorul apropiat, a adăugat acesta. Modi a scris pe Twitter imediat după vestea decesului reginei în Scoția joi, descriind-o ca fiind un stâlp al timpurilor noastre .

Am avut întâlniri memorabile cu Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a în timpul vizitelor mele în Marea Britanie în 2015 și 2018, a reamintit Modi în tweetul său. Nu voi uita niciodată căldura și bunătatea ei. În timpul uneia dintre întâlniri, ea mi-a arătat batista pe care Mahatma Gandhi i-a dăruit-o la nunta ei. Voi prețui mereu acest gest, a spus el.

Marea Britanie și India se află în plin proces de negociere a unui acord de liber schimb, cu un termen limită de Diwali stabilit de predecesorul lui Truss, Boris Johnson, pentru finalizarea unui proiect de acord.

Noul prim-ministru, care a preluat marți conducerea oficială a 10 Downing Street cu o audiență la regretata regină, a declarat anterior că rămâne angajată în favoarea unui ALS cu India și că speră ca acesta să fie finalizat de preferință până la Diwali, în octombrie, sau până la sfârșitul acestui an.