- În perioada 1996-2022, România a pierdut 31 de militari în teatrele de operație, iar 200 au fost răniți.
- Bujorul românesc simbolizează recunoștința și respectul pentru veterani.
- Bujorul este specie ocrotită de lege și este asociat cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul și sângele.
Astăzi porți bujorul românesc în piept drept un omagiu celor care s-au sacrificat pentru a servi țara în conflicte internaționale. România s-a alăturat acestei inițiative în anul 2014. La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918 a intrat în vigoare armistițiul semnat de forțele aliate cu Germania, în urma căruia se punea punct Primului Război Mondial, care a dus la formarea României Mari. Ce semnifică, de fapt bujorul și ce legătură are macul cu ziua de 11 noiembrie?
Advertisment
Ce legătură există între floarea de mac și ziua de 11 noiembrie?
Astăzi, mai mult ca niciodată îi cinstim pe cei care s-au sacrificat ca să ajungem unde suntem astăzi. Macul a devenit un simbol al rezistenței și curajului, iar tradiția de a-l purta pe 11 noiembrie a fost preluată în România pentru a exprima respectul față de cei care și-au sacrificat viețile pentru țară. Această zi ne reamintește de costul uman al războiului și de importanța păcii. În alte țări, precum Marea Britanie macul roșu este simbolul comemorării eroilor căzuți în război.
În nordul Franței și în Flandra confruntările brutale dintre armatele implicate în Primul Război Mondial au devastat peisajul, inclusiv solul. Însă, în primăvara caldă a anului 1915, flori roșii strălucitoare au început să răsară pe câmpurile afectate de război. Cunoscute sub denumirile de „mac din Flandra”, „mac de porumb”, „mac roșu” sau „trandafir de porumb”, au devenit simbol pentru acest loc. John McCrae, medic canadian și chirurg de brigadă în Primul Război Mondial, a compus celebra poezie „Pe câmpurile Flandrei”, în care a dat glas soldaților căzuți, îngropați sub macii rezistenți.
Recomandări
Ce semnifică bujorul pentru ziua de 11 noiembrie și pentru România?
Le oferim respectul nostru pentru munca lor: din 1996 și până în 2022 România a pierdut 31 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii și mai mult de 200 au fost răniţi. Bujorul roșu nu este doar un simbol al eroismului militar, ci are și o legătură profundă între tradițiile naționale românești și recunoașterea sacrificiului celor care au servit țara în conflicte internaționale.
Bujorul, considerat floarea națională a României, este un simbol puternic al tradițiilor și valorilor culturale românești. Această floare este adesea asociată cu dragostea, devotamentul și respectul și este prezentă în diverse momente importante din viața românilor. În tradiția populară, bujorul simbolizează atât vitalitatea cât și frumusețea efemeră și amintește oamenilor de importanța de a prețui fiecare moment. În România există peste 20 de specii de bujori. Cinci dintre acestea sunt specii spontane și sunt protejate de lege. Cel mai deosebit este bujorul sălbatic, care în Europa este cunoscut drept trandafirul fără spini.
Citește și
- Ești fan Harry Potter? În inima Budapestei poți avea o experiență inedită la restaurantul tematic inspirat din seria de filme
- Astronauții care au fost readuși pe Pamânt după mai mult de 200 de zile au fost internați în urgență. Cât de gravă este starea lor
- O echipă de cercetători a creat o imprimantă 3D care poate reproduce țesuturi umane în doar câteva secunde. Cum funcționează dispozitivul