• Elevii Școlii tehnice din Voronej, în sud-vestul Rusiei, au confecționat lumânări pentru tranșee și au sudat sobe de tabără din metal grosier.
  • Școlarii din întreaga întindere a Rusiei fac scrisori și desene în sprijinul armatei.
  • Serghei Kiriyenko, primul adjunct al șefului de stat major al lui Putin, a declarat deschis că Rusia trebuie să mobilizeze întreaga populație în sprijinul războiului, altfel ar putea pierde.

Rușii confecționează brâuri din păr de câine pentru a ajuta la menținerea căldurii soldaților care luptă împotriva Ucrainei. Copiii de doar șase ani sunt însărcinați la școală să coasă cagule și să confecționeze amulete despre care se crede că îi protejează pe soldați.

Rușii bătrâni produc șosete groase pentru a le trimite pe front. În Magnitogorsk, un oraș de lângă Munții Ural, brutăria lui Serghei Loza colectează hamei sălbatic pentru a face biscuiți din aluat integral pentru soldați, după rețeta bunicii sale. Elevii Școlii tehnice din Voronej, în sud-vestul Rusiei, au confecționat lumânări pentru tranșee și au sudat sobe de tabără din metal grosier.

Școlarii din întreaga întindere a Rusiei fac scrisori și desene în sprijinul armatei. Aceste gesturi aparent spontane sunt adesea eforturi de sus în jos, organizate de oficiali locali, școli, grupuri de tineri pro-ruși finanțate de stat și centre federale de îmbătrânire activă”, într-un efort condus de Kremlin pentru a inversa declinul sprijinului pentru războiul din Ucraina și pentru a stimula un nou val de fervoare patriotică.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Serghei Kiriyenko, primul adjunct al șefului de stat major al lui Putin, a declarat deschis că Rusia trebuie să mobilizeze întreaga populație în sprijinul războiului, altfel ar putea pierde.

Rusia a câștigat întotdeauna orice război – dacă acesta a devenit un război al poporului”, a declarat Kiriyenko în octombrie la un forum al directorilor de școli. Suntem obligați să câștigăm acest război, atât războiul fierbinte, cât și războiul economic, și psihologic, și informațional care se poartă împotriva noastră. Dar, pentru a face acest lucru, trebuie să fie un război al poporului”.

Kiriyenko, care a călătorit frecvent în Ucraina ocupată, a fost o figură cheie care a condus pretinsa anexare de către Rusia a patru regiuni ucrainene – o încălcare a dreptului internațional pe care Putin a aclamat-o totuși ca pe o realizare semnificativă”, în ciuda faptului că armata sa nu controlează în totalitate acele zone.

Propaganda Kremlinului își pierde din forță pe măsură ce audiențele emisiunilor de discuții de la televiziunea de stat – în general populare în rândul loialiștilor lui Putin – scad. Efortul de mobilizare socială vine pe fondul unei neliniști publice tot mai profunde cu privire la creșterea numărului de victime ale Rusiei și la mobilizarea sa defectuoasă. Potrivit sondajului din noiembrie al Centrului independent Levada, 53% dintre respondenți doresc acum discuții de pace, față de 41% care doresc ca Rusia să continue lupta.

Până acum, nu vedem mulți oameni care să se mobilizeze. Adică, în sensul despre care vorbiți”, a declarat într-un interviu Denis Volkov, anchetator la Centrul Levada. Aș spune că reacția generală este: Faceți-o fără noi. Nu vrem să participăm. Grupul de bază al liniei dure galvanizat pentru a continua lupta a scăzut la aproximativ 15-20%, a spus Volkov.

Ei sunt patrioți. Ei spun: Ar trebui să fiți mai fermi, continuați să luptați”, a adăugat el. Dar acei oameni sunt cei care nu vor merge și nu vor servi. Sunt persoane în vârstă, în principal bărbați.