• Președintele Joe Biden a promis marți că primul proiect de lege pe care îl va trimite la Capitoliu anul viitor va fi unul care va înscrie în lege protecția avortului.
  • Pentru ca Biden să-și respecte promisiunea, democrații ar trebui să păstreze controlul asupra Camerei și să câștige locuri în Senat.
  • Abolirea filibusterului – regula legislativă care necesită 60 de voturi pentru ca majoritatea proiectelor de lege să avanseze în Senat – pe fondul opoziției din propriile rânduri va reprezenta o provocare semnificativă pentru democrați.

Președintele Joe Biden a promis marți că primul proiect de lege pe care îl va trimite la Capitoliu anul viitor va fi unul care va introduce în lege protecția avortului – dacă democrații vor controla suficiente locuri în Congres pentru a-l adopta – în timp ce încerca să energizeze alegătorii partidului său cu doar trei săptămâni înainte de alegerile parțiale din noiembrie.

De două ori, Biden i-a îndemnat pe oameni să își amintească ce au simțit la sfârșitul lunii iunie când Curtea Supremă a anulat hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care a legalizat avortul, o nouă dovadă a eforturilor Casei Albe de a se asigura că problema rămâne în atenția alegătorilor democrați în acest an.

Vreau să ne reamintesc tuturor ce am simțit atunci când 50 de ani de precedent constituțional au fost răsturnați”, a spus Biden în remarcile de la Teatrul Howard, furia, îngrijorarea, neîncrederea.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

El a atacat în mod repetat republicanii din întreaga țară care au făcut presiuni pentru restricții asupra procedurii, adesea fără excepții, și le-a spus democraților prezenți că dacă vă pasă de dreptul de a alege, atunci trebuie să votați.

Așa cum a făcut tot anul, Biden a subliniat că numai Congresul poate restabili pe deplin accesul la avort la ceea ce era înainte de decizia Curții Supreme în cazul Dobbs vs. Jackson, care a anulat Roe. Dar a recunoscut, de asemenea, că ne lipsesc câteva voturi acum pentru a restabili protecția avortului la nivel federal, îndemnând alegătorii să trimită mai mulți democrați în Congres.

Dacă vom face asta, iată ce vă promit vouă și poporului american: Primul proiect de lege pe care îl voi trimite în Congres va fi pentru a codifica Roe vs. Wade, a declarat Biden. Iar când Congresul o va adopta, o voi semna în ianuarie, la 50 de ani de când Roe a fost decisă pentru prima dată legea țării.