• Plecările lor au loc în momentul în care Ucraina lansează o amplă campanie anticorupție.
  • Consilierul principal Mykhailo Podolyak a declarat că Zelenski a răspuns la o cerere publică cheie”, conform căreia justiția ar trebui să se aplice tuturor.
  • Președintele a interzis deja oficialilor de stat să părăsească țara, cu excepția cazului în care se află în misiune autorizată.

Mai mulți înalți oficiali ucraineni au demisionat, în timp ce președintele Volodimir Zelenski începe o reorganizare a personalului din guvernul său. Un consilier superior, patru miniștri adjuncți și cinci guvernatori regionali și-au părăsit posturile marți.

Plecările lor au loc în momentul în care Ucraina lansează o amplă campanie anticorupție. Recent, autoritățile au fost marcate de acuzații de luare de mită, de rapoarte privind oficiali care au cumpărat alimente la prețuri exagerate și de un personaj acuzat că ar avea un stil de viață luxos.

Consilierul principal Mykhailo Podolyak a declarat că Zelenski a răspuns la o cerere publică cheie”, conform căreia justiția ar trebui să se aplice tuturor. Președintele a interzis deja oficialilor de stat să părăsească țara, cu excepția cazului în care se află în misiune autorizată.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Primul care a demisionat marți a fost Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului de birou al președintelui, care a supravegheat politica regională și care a lucrat anterior la campania electorală a lui Zelenski.

După ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina în februarie anul trecut, el a devenit un purtător de cuvânt frecvent al guvernului. El a fost implicat în scandaluri legate de utilizarea de mașini scumpe – deși neagă orice abatere. Într-o postare pe Telegram, el i-a mulțumit lui Zelenski pentru oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut”.

Ministrul adjunct al apărării, Viaceslav Șapovalov, a demisionat, de asemenea, în urma unor rapoarte potrivit cărora a supravegheat achiziționarea de alimente militare la prețuri umflate de la o firmă relativ necunoscută. Departamentul a calificat acest lucru drept o greșeală tehnică” și a susținut că nu s-au schimbat bani.

Însuși ministrul apărării – Oleksii Reznikov – a fost cercetat din același motiv. O serie de alți oficiali de rang înalt au fost demiși marți, printre care:

  • procurorul general adjunct Oleskiy Symonenko.
  • ministrul adjunct pentru dezvoltarea comunităților și teritoriilor, Ivan Lukeryu
  • ministrul adjunct pentru dezvoltarea comunităților și teritoriilor Viaceslav Negoda
  • ministrul adjunct pentru politica socială Vitaliy Muzychenk
  • guvernatorii regionali din Dnipropetrovsk, Zaporojie, Kiev, Sumîi și Herson.

O reprimare este una dintre principalele cerințe ale UE dacă țara dorește să avanseze în cererea de aderare la bloc. Într-un discurs de duminică, Zelenski a promis că nu se va reveni la ceea ce era în trecut, la modul în care trăiau diverse persoane apropiate de instituțiile statului”.