• Promisiunea lui Zelenski a venit pe fondul acuzațiilor de corupție la nivel înalt.
  • Ucraina a avut o lungă istorie de corupție galopantă și guvernare șubredă.
  • UE a făcut din reformele anticorupție una dintre cerințele sale cheie pentru aderarea Ucrainei, după ce a acordat Kievului statutul de candidat anul trecut.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că nu va fi tolerată corupția, problema cronică a țării, care a fost trecută în plan secundar de războiul împotriva Rusiei, și a promis că în această săptămână vor fi luate decizii cheie privind eliminarea acesteia. Promisiunea lui Zelenski a venit pe fondul acuzațiilor de corupție la nivel înalt, inclusiv un raport privind practici dubioase în domeniul achizițiilor militare, în ciuda faptului că oficialii au promovat unitatea națională pentru a face față invaziei.

Vreau ca acest lucru să fie clar: nu se va reveni la ceea ce a fost în trecut, la modul în care trăiau diverse persoane apropiate de instituțiile statului sau cei care și-au petrecut întreaga viață urmărind un scaun”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn. Ucraina a avut o lungă istorie de corupție galopantă și guvernare șubredă, Transparency International clasând corupția țării pe locul 122 din 180 de țări, nu mult mai bine decât Rusia în 2021.

UE a făcut din reformele anticorupție una dintre cerințele sale cheie pentru aderarea Ucrainei, după ce a acordat Kievului statutul de candidat anul trecut. Săptămâna aceasta va fi momentul pentru decizii adecvate”, a declarat Zelenski. Deciziile au fost deja pregătite. Nu vreau să le fac publice în acest moment, dar totul va fi corect.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Zelenski a declarat că guvernul său a acceptat demisia unui ministru adjunct după o anchetă privind acuzațiile că acesta a acceptat mită. El nu a identificat oficialul, dar rapoartele de presă au afirmat că un ministru adjunct interimar al dezvoltării regionale, Vasyl Lozinskiy, a fost reținut în urma unor acuzații de acceptare a unei mite.

Accentul reînnoit asupra corupției l-a implicat și pe ministrul apărării Oleksiy Reznikov, după ce un ziar a raportat că armata ar fi obținut alimente la prețuri foarte mari. Ministerul lui Reznikov a descris acuzațiile ca fiind false, iar o comisie parlamentară a fost solicitată să investigheze.