Moscova îl asigură pe Zelenski că Putin este „încă în viață”. Președintele ucrainean nu este sigur cine ia deciziile în interiorul Kremlinului

FOTO - Hepta
  • Președintele ucrainean a mai spus că în acest moment nu este sigur cine ia deciziile în interiorul Kremlinului.
  • Este posibil ca comentariile lui Zelenski să fi fost un semn asupra modului în care Putin s-a retras de la evenimentele publice.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins orice sugestie că Putin nu mai este prin preajmă.

Kremlinul a confirmat joi că președintele rus Vladimir Putin „există” după ce președintele ucrainean Voldimir Zelenski a părut să se întrebe dacă „mai trăiește”. „Acesta nu este cinematograful în care aștepți să înceapă un film”, a spus el miercuri, conform unei traduceri live la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Aceasta este o mare tragedie”.

„Negocierile în sine nu se referă automat la pace”, a adăugat el. Zelenski nu numai că a subliniat discuțiile diplomatice eșuate anterior dintre Ucraina și Rusia, dar și minciunile flagrante ale Moscovei la adresa altor lideri mondiali în perioada premergătoare invaziei.

Președintele ucrainean a mai spus că în acest moment nu este sigur cine ia deciziile în interiorul Kremlinului și a pus la îndoială dacă Putin încă mai funcționează ca președinte al Rusiei.

„Nu înțeleg că el este încă în viață sau că el este în mod special care ia decizii”, a spus Zelenski. Nu este clar de ce Zelenski a pus la îndoială dacă Putin era încă în viață, așa cum a fost văzut miercuri la un memorial al celui de-al Doilea Război Mondial din Sankt Petersburg.

Este posibil ca comentariile lui Zelenski să fi fost un semn asupra modului în care Putin s-a retras de la evenimentele publice în ultimele săptămâni, inclusiv conferința de presă anuală care a durat aproximativ patru ore în 2021, dar a fost anulată luna trecută.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins orice sugestie că Putin nu mai este prin preajmă și a spus: „Este clar că atât Rusia, cât și Putin sunt o mare problemă pentru Ucraina și pentru Zelenski. Și este clar că, din punct de vedere pur psihologic, Zelenski ar preferă ca nici Rusia, nici Putin să nu existe”.

„Dar cu cât regimul ucrainean își dă seama mai devreme că Rusia și Putin există și vor exista, că mai devreme sau mai târziu va trebui să renunțe la tot ce este antirus, cu atât mai bine pentru o țară precum Ucraina”, a adăugat el, potrivit presei ruse. RBC.