• Incendiile au ars mai mult de 4 milioane de acri, emițând de două ori mai multe gaze cu efect de seră decât reducerile totale ale statului în 18 ani.
  • Oficialii californieni au recunoscut că schimbările climatice alimentează sezoane de incendii mai intense în tot statul.
  • Numai sezonul de incendii din 2020 este de două ori mai mare decât reducerile totale ale emisiilor de GES din California, au constatat cercetătorii.

Sezonul record de incendii de vegetație din California din 2020 a anulat, în esență, aproape două decenii de reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unui nou studiu. Sezonul record de incendii de vegetație, care a dus la arderea a peste 4 milioane de hectare, a emis în atmosferă de două ori mai multe gaze cu efect de seră decât reducerile totale ale statului pe parcursul a 18 ani, potrivit unui nou studiu publicat în revista Environmental Pollution.

Emisiile provocate de incendiile de vegetație în 2020 anulează, în esență, 18 ani de reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră din alte sectoare, au concluzionat autorii studiului.

Studiul subliniază că, între 2003 și 2019, emisiile de gaze cu efect de seră din California au fost reduse cu 13%, în mare parte datorită reducerilor din sectorul producției de energie electrică”. Dar numai sezonul de incendii din 2020 este de două ori mai mare decât reducerile totale ale emisiilor de GES din California, au constatat cercetătorii.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că emisiile de gaze cu efect de seră generate de incendiile de vegetație sunt a doua cea mai importantă sursă din stat, după transporturi, și una care pare să crească odată cu viitoarele schimbări climatice. Între 2000 și 2019, California Air Resources Board că 41% din inventarul de emisii de gaze cu efect de seră al statului provenea din transporturi.

Un purtător de cuvânt al CARB a declarat pentru Los Angeles Times că agenția nu ia în considerare emisiile cauzate de incendiile de vegetație în evaluarea progreselor înregistrate în vederea atingerii obiectivelor privind gazele cu efect de seră, deoarece obiectivele sunt specifice emisiilor cauzate de om. El a declarat pentru Times că acest lucru s-ar putea schimba în curând, totuși, deoarece Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice a declarat că toate emisiile trebuie luate în considerare pentru a atinge neutralitatea emisiilor de carbon.

Oficialii californieni au recunoscut că schimbările climatice alimentează sezoane de incendii mai intense în tot statul. Potrivit Cal Fire, 15 dintre primele 20 cele mai distructive incendii de vegetație din stat au avut loc începând cu 2015.

În ultimii ani, guvernatorul Gavin Newsom și legislativul au acordat prioritate legislației menite să limiteze impactul schimbărilor climatice în Golden State. În timpul celei mai recente sesiuni, guvernatorul a semnat o lege care impune Californiei să ajungă la emisii nete de gaze cu efect de seră zero cel târziu în 2045. De asemenea, CARB a anunțat la începutul acestui an că statul va interzice vânzarea majorității vehiculelor pe benzină până în 2035.

Studiul a concluzionat că, deși emisiile cauzate de incendiile de vegetație nu sunt raportate în mod obișnuit alături de alte surse de emisii, este totuși important să se urmărească aceste emisii pentru a se asigura îndeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor pe termen scurt și mediu. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că practicile de gestionare a pădurilor care se concentrează mai mult pe suprimarea incendiilor decât pe prevenirea acestora sporesc, de asemenea, probabil, riscul de incendii de vegetație mari și distructive.