• Până sâmbătă dimineață, acesta era izolat în proporție de aproximativ 20%.
  • Aproximativ 100 de case și clădiri au fost declarate distruse de incendiu, au declarat autoritățile.
  • Kim Greene, primarul micului oraș Weed din comitatul Siskiyou, a declarat pentru Los Angeles Times că incendiul a pornit de la o fabrică de cherestea.

Un incendiu care se deplasează rapid în nordul Californiei a ars până sâmbătă dimineață aproximativ 1.620 de hectare de teren și a determinat evacuarea a mii de locuitori, unii dintre ei fiind și răniți. Incendiul, numit Mill Fire, a început vineri la aproape 370 km la nord de Sacramento. Până sâmbătă dimineață, acesta era izolat în proporție de aproximativ 20%, potrivit Departamentului de silvicultură și protecție împotriva incendiilor din California. Aproximativ 100 de case și clădiri au fost declarate distruse de incendiu, au declarat autoritățile.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a proclamat stare de urgență pentru comitatul Siskiyou. Declarația de urgență îi va ajuta pe rezidenți să acceseze ajutorul federal și să deblocheze resursele statului. Biroul lui Newsom a declarat că incendiul a provocat răniri în rândul civililor și întreruperi de energie electrică, a distrus case și a forțat mii de locuitori să evacueze. Oficialii locali au declarat că oamenii ar trebui să planifice cel puțin câteva zile pentru a sta departe de zonele evacuate.

Comitatul Siskiyou, unde se află Pădurea Națională Klamath, are o populație de aproximativ 44.000 de locuitori, potrivit Biroului de recensământ al SUA. Kim Greene, primarul micului oraș Weed din comitatul Siskiyou, a declarat pentru Los Angeles Times că incendiul a pornit de la o fabrică de cherestea.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

Videoclipuri postate pe Twitter de presa locală și jurnaliști au arătat cum incendiul distruge o clădire industrială din Weed, arde terenuri împădurite și se răspândește prin zone rezidențiale. Un alt incendiu, numit Mountain Fire, se răspândea simultan și în Gazelle, situat la 16 km nord-vest de Weed. Până sâmbătă dimineață, incendiul respectiv era izolat doar în proporție de 5% și arsese aproximativ 1.375 de hectare de teren.

Mai mult de două decenii de secetă și creșterea temperaturilor, exacerbate de schimbările climatice, au făcut California mai vulnerabilă ca niciodată la incendiile de vegetație. Cei mai devastatori doi ani înregistrați au fost în 2020 și 2021, pe baza numărului de hectare arse.