• Șefii de stat și de guvern se întâlnesc pe 27 și 28 iunie la Bruxelles, iar negocierile sunt în toi.
  • Giorgia Meloni spune că este exclus ca partidul pe care îl conduce să voteze pentru actuala președintă.
  • Politico scrie că Meloni ar vrea un post de vicepreședinte al Comisiei Europene sau ar vrea unul dintre comisarii pe economie.

Începe numărătoare inversă pentru joburile de top ale Uniunii Europene. Șefii de stat și de guvern se întâlnesc pe 27 și 28 iunie la Bruxelles, iar negocierile sunt în toi. La fel și lupta dintre Ursula von der Leyen și Giorgia Meloni.

Reușește șefa Comisiei să obțină sprijinul lui Meloni


Deși Von der Leyen a spus de mai multe ori că nu exclude o alianță cu ECR, grupul din Parlamentul European condus de Fratelli d Italia, Giorgia Meloni spune că este exclus ca partidul pe care îl conduce să voteze pentru actuala președintă, pentru că nu îi cunoaște programul. La asta adăugăm și faptul că săptămâna trecută ECR a devenit al treilea grup din Parlament, iar Meloni joacă puternic această carte în favoarea Italiei. Politico scrie că ar vrea un post de vicepreședinte al Comisiei Europene sau ar vrea unul dintre comisarii pe economie. Pentru asta numele vehiculat este cel al lui Rafaelle Fito, actualul ministru pentru Afaceri Europene.

Elisabetta Belloni, şefa serviciilor de informaţii italiene, care a organizat reuniunea G7 de săptămâna trecută, este un alt nume care circulă la Roma şi la Bruxelles pentru rolul de şef al diplomaţiei UE. Acest post era negociat pentru premierul estonian Kaja Kallas. Iar dacă ar ieși din schema, Europa de Est ar rămâne în afara jocului. Altfel, cum s-a stabilit, nu sunt nume noi până acum, portughezul Antonio Costa pentru funcția de președinte al Consiliului și Roberta Metsola pentru un nou mandat de președintă a Parlamentului.

Recomandări

TRUMP ȘI MUSK, DANSUL VICTORIEI
EILISH E ÎN TOP
BANII VIN ȘI NU MAI PLEACĂ
BUSINESS DIN PASIUNE
HAMILTON ȘI FERRARI FAC ECHIPĂ
AMINTIRI DIN VIITOR

Ce se întâmplă dacă liderii europeni nu se pun de acord la Consiliu?


Nu este nevoie de unanimitate, important este ca în Parlament să aibă majoritate de voturi. Dar se va ține cont de propuneri sau de eventuale opoziții puternice. Ideal ar fi să existe un acord, iar votul să aibă loc în prima sesiune a Parlamentului la jumătatea lui iunie. Pot însă să fie purtate negocieri și în cursul verii, nu ar fi prima oară când s-ar întâmpla asta, iar votul să aibă loc în septembrie.

Citește și