• India a fost reintrodusă pe lista galbenă a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat
  • Dacă vii din această ţară, scapi de carantină doar dacă eşti vaccinat cu ambele doze
  • India a înregistrat duminică un record mondial de aproape 350.000 de persoane infectate într-o singură zi

India a fost introdusă pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Cei care vin din această țară vor fi obligați să stea în carantină 14 zile, chiar dacă au avut COVID sau stau pe teritoriul României mai puțin de 72 de ore. Măsura nu se aplică celor care au fost vaccinați cu ambele doze.

Se aprobă acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru Republica India”, potrivit hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgenţă (CNSU).

Potrivit anexei hotărârii, vor fi trimise în India 80 de concentratoare de oxigen de 5 și 10 litri, 75 de butelii de oxigen de 40 de litri și 20 de dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

Transportul se asigură de către Ministerul Apărării Naționale cu o aeronavă din dotare, pe ruta România-India, sub egida Mecanismului European de Protecție Civilă și cu recuperarea a 75% din costul acestuia.

Se completează lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea aprobată prin Hotărârea nr. 23 din 22.04.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin introducerea Republicii India. Persoanelor care sosesc din Republica India nu le sunt aplicabile prevederile art. 4 din Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu excepția celor prevăzute la alin. 2, lit. c), referitoare la persoanele vaccinate și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze”, se mai arată în hotărârea CNSU.

Situaţia din India, unde pandemia este de o gravitate fără precedent, este „mai mult decât sfâşietoare”, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care vine în ajutorul statului asiatic, notează Le Figaro.

În câteva zile, varianta „indiană” a coronavirusului a scufundat ţara de 1,3 miliarde de locuitori în haos, determinând autorităţile să ceară ajutor de urgenţă mai multor ţări.

India a înregistrat duminică un record mondial de aproape 350.000 de persoane infectate într-o singură zi.

În capitala New Delhi, martorii vorbesc despre holuri de spitale pline cu paturi şi tărgi şi familii implorând să li se dea apropiaţilor oxigen sau să fie internaţi, unii murind chiar la uşa spitalelor.