• Dezastrul este un test important pentru guvernul taliban, care a fost în mare parte izolat și evitat de multe țări.
  • India a rămas fără prezență diplomatică la Kabul după ce și-a evacuat personalul înainte de retragerea SUA din Afganistan anul trecut.
  • Oficialii indieni au purtat pentru prima dată discuții cu talibanii din Afganistan la începutul acestei luni pentru a discuta despre asistența umanitară.

India și Pakistanul au trimis asistență umanitară în Afganistan, unde un cutremur puternic a provocat moartea a peste 1.000 de persoane. India a anunțat că a trimis o echipă tehnică în capitala afgană, Kabul, pentru a coordona livrarea ajutoarelor, în timp ce camioane cu alimente și alte produse de primă necesitate au sosit din Pakistan, unde, de asemenea, cutremurul a fost resimțit în unele zone.

Ministerul indian de Externe a declarat joi că India a trimis 27 de tone de provizii cu două zboruri, care urmează să fie predate agențiilor internaționale de ajutorare și Societății afgane a Semilunii Roșii.
Ministerul a precizat că echipa sa a fost trimisă la ambasada sa din Kabul, care a rămas vacantă de când talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului în august.

Comunicatul ministerului nu a oferit detalii despre echipa tehnică, precizând că a fost trimisă pentru a „monitoriza îndeaproape și a coordona eforturile diferitelor părți interesate pentru furnizarea eficientă a asistenței umanitare”, ca parte a „continuării angajamentului nostru cu poporul afgan”.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA

„Ca întotdeauna, India este solidară cu poporul afgan, cu care împărtășim legături vechi de secole, și rămâne ferm angajată să ofere asistență imediată de ajutor pentru poporul afgan”, se arată în declarație. Locuitorii din cele mai afectate districte din provincia Paktika din nord-estul țării păreau să fie în mare parte pe cont propriu în încercarea de a supraviețui după cutremur, guvernul condus de talibani și comunitatea internațională de ajutorare luptându-se să aducă ajutoare.

Pakistanul a declarat că a trimis bunuri de ajutor pentru persoanele afectate de cutremurul din Afganistan. „Transportul dispus de Autoritatea Națională de Gestionare a Dezastrelor constă în corturi pentru familii, prelate, pături și medicamente de urgență”, se arată într-o declarație a biroului premierului pakistanez, transmisă joi către Al Jazeera.

India a declarat că va urma exemplul Națiunilor Unite în ceea ce privește decizia de a recunoaște sau nu guvernul taliban. O mare parte din Asia de Sud este activă din punct de vedere seismic, deoarece o placă tectonică cunoscută sub numele de placa indiană se împinge spre nord în placa eurasiatică.