• A fost rezolvat misterul rănilor care nu se vindecă ale veteranilor de razboi.
  • Vinovatul este adesea numit de către presă și public drept „bacilul irakian”.
  • Acesta este deosebit de comun în rănile și organele veteranilor din războaiele din Irak și Afganistan.

Biologii au descoperit că bacteria Acinetobacter baumannii, care a provocat o serie de răni nevindecătoare veteranilor americani din războaiele din Irak și Afganistan, a fost cauzat de capacitatea strămoșilor săi de a se hrăni cu chinurenină, unul dintre produsele metabolismului uman, potrivit celor de la Universitatea Goethe, Frankfurt, citat de TASS. 

„Munca noastră a devenit un pas major în studiul a ceea ce distinge formele patogene ale bacteriei Acinetobacter baumannii de rudele sale inofensive din sol. Această descoperire ne va ajuta să dezvoltăm noi terapii la care acest microb nu a avut încă timp să dezvolte rezistență crescută”, a spus profesorul Ingo Ebersberger de la Universitatea Goethe. 

În ultimele două decenii, biologii au înregistrat apariția a câteva zeci de tulpini de microbi care sunt rezistenți la antibiotice. Există o perspectivă reală că toate astfel de medicamente își vor pierde eficacitatea, ceea ce va avea un impact negativ nu numai asupra medicinei, ci și asupra creșterii animalelor și agriculturii, unde antibioticele sunt folosite pentru a proteja plantele și animalele.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Profesorul Ebersberger și colegii săi dezvăluie istoria unuia dintre cei mai periculoși și „invulnerabili” microbi, Acinetobacter baumannii, care cauzează aproximativ 5% din infecțiile nosocomiale intratabile în Europa și Statele Unite. 

Bacteria este adesea menționată de presă și public drept „bacilul irakian” deoarece este deosebit de comună în rănile și organele veteranilor din războaiele din Irak și Afganistan. Agentul patogen este de mare interes pentru oamenii de știință, deoarece devine rapid rezistent la antibiotice. 

Povestea apariției sale este curioasă. Aproape toți microbii apropiați de această bacterie trăiesc în sol și nu reprezintă o amenințare pentru oameni. Acest fapt i-a determinat pe oamenii de știință să argumenteze de mulți ani cum tulpinile patogene de Acinetobacter baumannii pătrund în corpul uman.

Biologii moleculari germani și americani obțin primele răspunsuri la aceste întrebări analizând peste o mie de genomi ale Acinetobacter baumannii, ale căror culturi au fost extrase din răni și organe ale persoanelor infectate, precum și din probe de sol și apă. O comparație a acestor date ajută oamenii de știință să identifice 150 de secțiuni din ADN-ul bacteriei care s-au schimbat cel mai mult odată cu dezvoltarea formelor patogene ale acestor microbi.

Analizele ulterioare arată că un pas cheie în evoluția tulpinilor patogene de Acinetobacter baumannii este faptul că strămoșii lor au învățat să extragă energie din kinurenină. Este unul dintre produsele descompunerii aminoacizilor din celulele umane, care joacă un rol important în controlul activității sistemului imunitar.

Strămoșii Acinetobacter baumannii au învățat să se hrănească exclusiv cu moleculele acestei substanțe, care le furnizează energie și le permite să supraviețuiască în corpul uman prin suprimarea imunității acesteia. Oamenii de știință speră că studiile suplimentare ale genelor microbilor legate de absorbția și procesarea chinureninei îi vor ajuta să dezvolte primele medicamente pentru suprimarea bacilului irakian.