• Cercetătorii au folosit editarea genetică pentru a dezactiva o anumită componentă din ADN-ul plantei, ceea ce a sporit nivelurile de provitamina D3 atât în fructele, cât și în frunzele roșiilor.
  • Această nouă cultură biofortificată ar putea fi benefică pentru milioane de persoane care suferă de deficiență de vitamina D, o problemă în creștere legată de un risc crescut de cancer, demență și multe alte cauze principale de deces.
  • Roșiile conțin în mod natural în frunzele lor cantități extrem de scăzute ale unuia dintre componentele de bază ale vitaminei D3, provitamina D3 sau 7-dehidrocolesterol (7-DHC).

Roșiile care au fost modificate genetic pentru a crea vitamina D, cunoscută uneori sub numele de vitamina soarelui, ar putea fi o soluție simplă și de lungă durată la o problemă de sănătate la nivel mondial.

Cercetătorii au folosit editarea genetică pentru a dezactiva o anumită componentă din ADN-ul plantei, ceea ce a sporit nivelurile de provitamina D3 atât în fructele, cât și în frunzele roșiilor, potrivit Nature World News.

Atunci când a fost expusă la radiații UVB, aceasta a fost transformată în vitamina D3. Vitamina D este produsă în corpul nostru ca urmare a expunerii pielii la radiațiile UVB, deși sursa principală este alimentația, conform ScienceDaily.

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

Această nouă cultură biofortificată ar putea fi benefică pentru milioane de persoane care suferă de deficiență de vitamina D, o problemă în creștere legată de un risc crescut de cancer, demență și multe alte cauze principale de deces.

Deficiența de vitamina D a fost, de asemenea, asociată cu o creștere a severității infecției Covid-19, potrivit cercetării.

Roșiile conțin în mod natural în frunzele lor cantități extrem de scăzute ale unuia dintre componentele de bază ale vitaminei D3, provitamina D3 sau 7-dehidrocolesterol (7-DHC).

În mod normal, provitamina D3 nu se acumulează în fructele mature de tomate.

Grupul profesorului Cathie Martin de la John Innes Centre a utilizat editarea genetică CRISPR-Cas9 pentru a modifica codul genetic al plantelor de tomate astfel încât provitamina D3 să se acumuleze în fructele de tomate.

Frunzele plantelor modificate aveau până la 600 ugs de provitamina D3 pe gram de greutate uscată.

La cultivarea roșiilor, frunzele sunt în mod normal aruncate, dar cele de la plantele modificate pot fi utilizate pentru a face suplimente de vitamina D3 prietenoase cu veganii sau pentru îmbogățirea alimentelor.

Ce sunt organismele modificate genetic

OMG-urile (organisme modificate genetic) sunt creaturi vii ale căror gene au fost modificate într-un fel sau altul.

OMG-urile pot fi animale sau microorganisme, dar cel mai des întâlnite sunt culturile, cum ar fi porumbul sau cartofii, care au fost modificate genetic în laborator pentru a îmbunătăți cantitatea sau calitatea alimentelor pe care le produc.

Culturile modificate genetic oferă numeroase avantaje, însă unele grupuri sunt îngrijorate de faptul că acestea ar putea avea repercusiuni negative asupra sănătății, conform Insider.

În prezent, oamenii de știință pot schimba plantele mai rapid prin modificarea ADN-ului acestora în laborator. În 2018, semințele modificate genetic reprezentau aproximativ 92% din porumbul și 94% din soia plantate în Statele Unite.

Multe culturi modificate genetic au fost modificate pentru a le face mai puțin sensibile la insecte și alți dăunători. Porumbul Bt, de exemplu, este o cultură OMG care conține o genă de la Bacillus thuringiensis, o bacterie din sol prezentă în mod natural.

Această genă permite porumbului să creeze o proteină care ucide diverși dăunători și insecte, ajutând la protecția porumbului.

Există și anumite riscuri

Atunci când oamenii de știință din domeniul OMG-urilor introduc ADN nou în celulele plantelor, aceștia includ frecvent o genă suplimentară care face ca celulele transformate să devină rezistente la antibiotice.

Aceștia pot folosi apoi un antibiotic pentru a distruge orice celule vegetale care nu au acceptat noul ADN.

Cu toate acestea, cercetătorii descoperă că aceste gene rezistente la antibiotice nu dispar neapărat odată ce digerați alimentele OMG, ci pot fi potențial transmise în sistemele de canalizare prin fecalele dumneavoastră.

Unii specialiști sunt îngrijorați că aceste gene ar putea fi dobândite de bacteriile periculoase prezente în canalizare sau în intestinele dumneavoastră, provocând afecțiuni catastrofale, cum ar fi infecțiile cu stafilococ.

Acest lucru înseamnă că tratamentele standard cu antibiotice vor fi ineficiente împotriva acestor noi super-bacterii.