• ISRO a lucrat la diverse tehnologii, inclusiv la cea demonstrată cu deceleratorul aerodinamic gonflabil, săptămâna trecută.
  • În prezent este nevoie de aproximativ 10.000-15.000 de dolari pentru a pune pe orbită o încărcătură utilă de un kg.
  • Combinând diverse tehnologii, ISRO ar dori să proiecteze și să construiască o nouă rachetă care va fi reutilizabilă.

India intenționează să proiecteze și să construiască o nouă rachetă reutilizabilă pentru piața mondială, care ar reduce semnificativ costul lansării sateliților, a declarat luni un oficial guvernamental de rang înalt. Cu toții ne dorim ca lansările să fie mult mai ieftine decât cele de astăzi, a declarat Somanath Somanath, secretar în cadrul Departamentului pentru Spațiu și președinte al Organizației Indiene de Cercetare Spațială (ISRO).

Luând cuvântul la cea de-a șaptea ediție a Bengaluru Space Expo 2022 și vorbind ulterior cu reporterii, el a menționat că în prezent este nevoie de aproximativ 10.000-15.000 de dolari pentru a pune pe orbită o încărcătură utilă de un kg.

Trebuie să o reducem la 5.000 sau chiar 1.000 de dolari pe kilogram. Singura modalitate de a face acest lucru este să facem racheta reutilizabilă. În prezent, în India nu avem încă o tehnologie reutilizabilă în ceea ce privește vehiculele de lansare (rachete), a declarat Somanath. Așadar, ideea este ca următoarea rachetă pe care o vom construi după GSLV Mk III să fie o rachetă reutilizabilă, a adăugat el la sesiunea inaugurală a conferinței și expoziției internaționale.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

ISRO, a spus Somanath, a lucrat la diverse tehnologii, inclusiv la cea demonstrată cu deceleratorul aerodinamic gonflabil (IAD), săptămâna trecută. Va trebui să avem o retropropulsie pentru a o ateriza (racheta înapoi pe Pământ). Combinând aceste tehnologii, ISRO ar dori să proiecteze și să construiască o nouă rachetă care va fi reutilizabilă, în parteneriat cu industria, startup-uri și cu brațul său comercial NewSpace India Limited (NSIL).

Aceasta este ideea și lucrăm la această idee. Această idee nu poate fi doar a ISRO. Trebuie să fie o idee a industriei. Așadar, va trebui să lucrăm cu ei pentru a proiecta o nouă rachetă, nu doar pentru a o proiecta, ci și pentru a o proiecta, a o ingineri, a o fabrica și a o lansa ca produs comercial și a o opera în mod comercial, a spus el.

Așadar, este o mare schimbare față de ceea ce facem astăzi, a subliniat el. Aș vrea să văd că această (propunere) prinde contur în următoarele câteva luni. Am dori să vedem o astfel de rachetă, o rachetă care va fi suficient de competitivă, o rachetă care va fi atentă la costuri, prietenoasă cu producția, care va fi construită în India, dar operată la nivel global pentru serviciile sectorului spațial. Acest lucru ar trebui să se întâmple în următorii câțiva ani, astfel încât să putem retrage toate acele vehicule de lansare în funcțiune (în India) la momentul potrivit, a spus el.