• Seceta, furtunile şi ploile torenţiale în unele dintre cele mai mari economii ale lumii ar putea cauza pierderi de 5.600 de miliarde de dolari în PIB până în 2050, potrivit unui raport publicat luni şi citat de Reuters.
  • În acest an, ploile abundente au declanşat inundaţii în China şi Coreea de Sud şi au perturbat aprovizionarea cu apă şi electricitate în India, în timp ce seceta a pus în pericol recoltele fermierilor din Europa.
  • Astfel de dezastre costă economia globală sute de miliarde de dolari.

Seceta, furtunile şi ploile torenţiale în unele dintre cele mai mari economii ale lumii ar putea cauza pierderi de 5.600 de miliarde de dolari în PIB până în 2050, potrivit unui raport publicat luni şi citat de Reuters.

În acest an, ploile abundente au declanşat inundaţii în China şi Coreea de Sud şi au perturbat aprovizionarea cu apă şi electricitate în India, în timp ce seceta a pus în pericol recoltele fermierilor din Europa.

Astfel de dezastre costă economia globală sute de miliarde de dolari.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Secetele, inundaţiile şi furtunile extreme de anul trecut au dus la pierderi globale de peste 224 de miliarde de dolari, potrivit Bazei de date privind evenimentele de urgenţă gestionată de Centre for Research on the Epidemiology of Disasters, cu sediul la Bruxelles.

Dar, pe măsură ce schimbările climatice vor genera ploi mai intense, inundaţii şi secete în următoarele decenii, aceste costuri vor creşte, avertizează raportul realizat de firma de consultanţă în domeniul ingineriei şi al mediului GHD.

Apa – atunci când este prea multă sau prea puţină – poate fi „cea mai distructivă forţă pe care o poate experimenta o comunitate”, a declarat Don Holland, care conduce programul canadian al GHD privind piaţa apei.

GHD a evaluat riscurile legate de apă în şapte ţări reprezentând condiţii economice şi climatice variate: Statele Unite, China, Canada, Marea Britanie, Filipine, Emiratele Arabe Unite şi Australia. Utilizând date de asigurare la nivel mondial şi studii ştiinţifice privind modul în care evenimentele extreme pot afecta diferite sectoare, echipa a estimat valoarea pierderilor cu care se confruntă ţările în ceea ce priveşte costurile imediate, precum şi economia globală.

În Statele Unite, cea mai mare economie din lume, pierderile ar putea totaliza 3.700 de miliarde de dolari până în 2050, în condiţiile în care, până atunci, produsul intern brut al SUA se va reduce cu aproximativ 0,5% în fiecare an. China, a doua economie a lumii, se confruntă cu pierderi cumulate de aproximativ 1,1 miliarde de dolari până la jumătatea secolului.

Dintre cele cinci sectoare de activitate cele mai vitale pentru economia globală, producţia şi distribuţia ar fi cele mai afectate de dezastre care ar costa 4,2 trilioane de dolari, deoarece lipsa apei perturbă producţia, în timp ce furtunile şi inundaţiile distrug infrastructura şi stocurile.

Sectorul agricol, vulnerabil atât la secetă, cât şi la precipitaţii extreme, ar putea înregistra pierderi de 332 de miliarde de dolari până în 2050. Alte sectoare care se confruntă cu provocări majore sunt comerţul cu amănuntul, sectorul bancar şi cel energetic.