• Indiana a fost printre primele legislaturi de stat conduse de republicani care au dezbătut legi mai stricte privind avortul după decizia Curții Supreme din iunie.
  • Dezbaterile au avut loc pe fondul unui peisaj în evoluție al politicii privind avortul în întreaga țară.
  • Republicanii se confruntă cu unele diviziuni de partid, iar democrații văd un posibil impuls în anul electoral.

Indiana a devenit primul stat din SUA care a adoptat o nouă legislație care restricționează accesul la avorturi după ce Curtea Supremă a anulat hotărârea Roe vs. Wade. Interdicția, care intră în vigoare la 12 septembrie, include câteva excepții. Avorturile vor fi permise în caz de viol și incest, înainte de 10 săptămâni după fertilizare, pentru a proteja viața și sănătatea fizică a mamei și dacă un făt este diagnosticat cu o anomalie letală.

Victimele violului și incestului nu ar fi obligate să semneze o declarație notarială care să ateste un atac, așa cum s-a propus anterior în Senat.

Conform proiectului de lege, avorturile pot fi efectuate numai în spitale sau în centre ambulatorii deținute de spitale, ceea ce înseamnă că toate clinicile de avorturi și-ar pierde licențele. Un medic care efectuează un avort ilegal sau care nu depune rapoartele necesare trebuie, de asemenea, să își piardă licența medicală – formulare care înăsprește actuala lege din Indiana care spune că un medic poate” să își piardă licența.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Personal, sunt cel mai mândru de fiecare Hoosier care a ieșit în față pentru a-și împărtăși cu curaj opiniile într-o dezbatere care este puțin probabil să înceteze în curând”, a declarat guvernatorul Eric Holcomb în declarația prin care a anunțat că a semnat măsura.

În ceea ce mă privește, în calitate de guvernator al dumneavoastră, voi continua să fiu deschis la ureche.” Aprobarea sa a venit după ce Senatul din Indiana a aprobat interdicția cu 28-19, iar membrii Camerei a avansat-o cu 62-38.

Indiana a fost printre primele legislaturi de stat conduse de republicani care au dezbătut legi mai stricte privind avortul după decizia Curții Supreme din iunie, care a eliminat protecția constituțională pentru această procedură. Dar este primul stat care a adoptat o interdicție prin ambele camere, după ce, la 29 iulie, legislatorii din Virginia de Vest au renunțat la șansa de a fi acest stat.

Mă bucur că am terminat cu acest lucru, unul dintre cele mai provocatoare lucruri pe care le-am făcut vreodată ca Adunare Generală a statului, cel puțin cu siguranță de când sunt eu aici”, a declarat presei, după vot, președintele Senatului Pro-Tem Rodric Bray.

Cred că aceasta este o oportunitate uriașă și ne vom baza pe ea pe măsură ce vom merge mai departe de aici încolo”. Unii senatori din ambele partide au deplâns prevederile proiectului de lege și impactul pe care l-ar avea asupra statului, inclusiv asupra femeilor cu venituri mici și asupra sistemului de sănătate. Opt republicani s-au alăturat tuturor celor 11 democrați pentru a vota împotriva proiectului de lege, deși motivele lor pentru a zădărnici măsura au fost amestecate.

Regresăm în ceea ce privește democrația”, a declarat senatorul democrat Jean Breaux din Indianapolis, care a purtat vineri la rever o panglică verde care semnifică sprijinul pentru dreptul la avort, la rever. Ce alte libertăți, ce alte libertăți sunt pe butuci, așteptând să fie desființate?”.

Dezbateri pe legea avortului

Senatorul republican Mike Bohacek din Michiana Shores a vorbit despre fiica sa de 21 de ani, care are sindromul Down. Bohacek a votat împotriva proiectului de lege, spunând că acesta nu are protecții adecvate pentru femeile cu dizabilități care sunt violate.

Dacă și-ar pierde animalul de pluș preferat, ar fi de neconsolat. Imaginați-vă că o puneți să poarte un copil până la termen”, a spus el înainte de a începe să se sufoce, apoi și-a aruncat notițele pe scaun și a ieșit din sală.

Cu toate acestea, senatorul republican Mike Young, din Indianapolis, a declarat că dispozițiile de aplicare a legii împotriva medicilor nu sunt suficient de stricte. Astfel de dezbateri au demonstrat propriile diviziuni ale locuitorilor din Indiana în această problemă, afișate în orele de mărturii pe care legislatorii le-au ascultat în ultimele două săptămâni.

Rezidenții din toate părțile implicate în această problemă au susținut rareori, dacă nu chiar niciodată, legislația, deoarece susținătorii drepturilor avortului au spus că proiectul de lege merge prea departe, în timp ce activiștii anti-avort au exprimat că nu merge suficient de departe.

Dezbaterile au avut loc pe fondul unui peisaj în evoluție al politicii privind avortul în întreaga țară, în condițiile în care republicanii se confruntă cu unele diviziuni de partid, iar democrații văd un posibil impuls în anul electoral.