• Rata anuală a inflației a Turciei a crescut la un maxim din ultimii 24 de ani de 73,5% în mai, alimentată de războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie și o liră în scădere deși cifra a fost puțin mai mică decât se temeau economiștii.
  • Inflația a crescut din toamna trecută, când lira a scăzut după ce banca centrală a lansat un ciclu de relaxare de 500 de puncte de bază, solicitat de președintele Tayyip Erdoğan.
  • Cea mai recentă cifră a depășit 73,2% atins în 2002 și este cea mai mare din octombrie 1998, când inflația anuală era de 76,6% și Turcia se lupta să pună capăt unui deceniu de inflație cronic ridicată. Cu toate acestea, prognoza consensuală era ca inflația anuală să crească la 76,55%.

Prețurile de consum de la o lună la alta au crescut cu 2,98%, a anunțat vineri Institutul de Statistică din Turcia (TUIK), comparativ cu prognoza unui sondaj Reuters de 4,8%.

Costurile de transport și alimente au crescut cu 108% și, respectiv, 92% în ultimul an, reflectând o agravare a crizei economice pentru turcii care se luptă să își permită bunuri de bază. Indicele prețurilor de producție autohtonă a urcat cu 8,76% față de luna mai, pentru o creștere anuală de 132,16%.

Lira a scăzut cu 0,25%, până la 16,5050 față de dolar, atingând cel mai slab nivel din decembrie. Moneda locală a scăzut cu 44% în 2021 și cu încă 20% în acest an. 

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

În ciuda celei mai ridicate rate anuale din ultimele două decenii la putere a lui Erdoğan, ministrul de Finanțe Nureddin Nebati a declarat pe Twitter că valorile lunare ale inflației au o tendință mai scăzută, într-un semn pozitiv.

Nebati a declarat anterior că inflația va scădea la o singură cifră în timp pentru alegerile de anul viitor, în cadrul unui program economic care acordă prioritate ratelor scăzute ale dobânzii, producției și exporturilor ridicate și un excedent de cont curent.

Cu toate acestea, deficitul comercial s-a mărit cu 157% de la an la an în mai, până la 10,7 miliarde de dolari, în principal din cauza importurilor de energie. Banca centrală prognozează inflația cu o singură cifră până la sfârșitul anului 2024.

Economiștii văd că inflația va rămâne ridicată pentru restul anului 2022 și va încheia anul la 63%, pe baza unei estimări medii, în creștere de la 52% în sondajul de luna trecută.

„Nu este posibil ca Turcia, care a depășit regulile doctrinei economice, să își rezolve problema cheie a inflației mari cu politicile sale actuale”, a declarat economistul Arda Tunca, editorialist la PolitikYol.

CREDIBILITATEA DATELOR

Parlamentarii și economiștii opoziției au pus la îndoială fiabilitatea cifrelor TUIK, susține că TUIK a respins. Sondajele arată că turcii cred că inflația este mult mai mare decât datele oficiale.

Ca o surpriză, TUIK a declarat că a încetat să mai publice prețurile medii ale articolelor individuale din coșul de inflație, care erau listate într-un tabel lunar din 2003.

Institutul a declarat că va publica un tabel index care să arate schimbările în grupurile de articole, ca parte a conformității Eurostat.

„Stabilirea structurii TUIK independentă de guvern este la fel de importantă ca și independența băncii centrale. Producerea de date precisă și fiabilă este prima și cea mai importantă condiție prealabilă pentru implementarea politicilor corecte”, a declarat Mahfi Egilmez, un alt economist din Turcia, pe Twitter.