• Crăciunul ar trebui să fie sezonul bucuriei, dar anul acesta, costul tot mai mare al răsfățurilor festive din Europa ia din strălucirea sărbătorilor.
  • Fie că este vorba despre mâncare și băutură sau cadouri precum cărțile, prețurile mai mari îngreunează viața europenilor.
  • Problemele legate de gripa aviară s-au adăugat la costurile pentru producătorii de păsări de curte din Europa.

Crăciunul se simte diferit în Europa. În timp ce în Marea Britanie, Irlanda, Franța și Germania păsările de curte, cum ar fi curcanul, gâsca sau rața sunt de obicei în centrul mesei, peștele este popular în Europa de Est, iar carnea de porc ocupă locul de mândrie în multe țări nordice, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, toate aceste proteine au fost afectate de inflație în ultimul an, deoarece costul cerealelor, care apare în majoritatea hranei pentru animale, a crescut din cauza războiului din Ucraina, alături de combustibilul pentru transport, energia pentru procesare și costurile mai mari ale forței de muncă.

Problemele legate de gripa aviară s-au adăugat la costurile pentru producătorii de păsări de curte din Europa, în timp ce producția de somon de crescătorie a fost afectată de dăunători și boli, iar stocurile de pești sălbatici au fost suprasolicitate de cererea mai mare și de criza climatică.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Prețul păsărilor de curte în Marea Britanie a crescut cu 5% față de anul trecut – și cu 30% față de 2020 – contribuind la o cină mai costisitoare pentru multe familii în acest an.

Este o poveste similară în Irlanda și Franța – deși inflația acolo este mai mică decât în Marea Britanie, rămâne semnificativă, păsările de curte costând aproximativ un sfert mai mult decât acum trei ani. În Germania, prețul a scăzut ușor față de anul trecut, dar este cu 43% mai scump decât era în perioada premergătoare sezonului festiv 2020.

Citeste și: