• Șefa ICCJ: Totalul sporurilor aflate în plată este plafonat la 30% din salariul de bază/indemnizația de încadrare
  • Corina Alina Corbu: Caracterul totalmente eronat al informațiilor vehiculate în spațiul public de către ministrul Muncii demonstrează necesitatea ca reprezentanții tuturor puterilor statului să se bazeze pe informații reale
  • În Sănătate și Justiție, nivelul sporurilor este 85%, a spus, miercuri, ministrul Muncii, Raluca Turcan

Totalul sporurilor aflate în plată este plafonat la 30% din salariul de bază sau indemnizația de încadrare pentru judecătorii, magistrații-asistenți și personalul auxiliar de specialitate de la ÎCCJ, afirmă președintele Înaltei Curți (ICCJ), Corina Alina Corbu, ca reacție la afirmațiile Ralucăi Turcan.

„În ceea ce privește judecătorii, magistrații-asistenți și personalul auxiliar de specialitate (în principal, grefierii, grefierii informaticieni etc.), care își desfășoară activitatea în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, totalul sporurilor aflate în plată este plafonat la 30% din salariul de bază/indemnizația de încadrare.

În ceea ce privește funcționarii publici, personalul contractual și șoferii (personalul conex) se află în plată un spor de 15% pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, iar agenții procedurali și aprozii beneficiază de un cuantum total al sporurilor de până la 30%, cuantum menținut la nivelul lunii decembrie 2018”, transmite președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Alina Corbu.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Potrivit sursei citate, la nivelul ICCJ, suma sporurilor, fără indemnizația de hrană, acordate cumulat pe total buget este de 28,64% din suma salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, restul până la 30% (1,36%) fiind reprezentat de totalul indemnizațiilor de hrană acordate, în condițiile legii, tuturor membrilor personalului.

Caracterul totalmente eronat al informațiilor vehiculate în spațiul public de către ministrul Muncii și Protecției Sociale sub aceste aspecte demonstrează necesitatea ca reprezentanții tuturor puterilor statului, în poziționările publice legate de serviciul public al justiției, să se bazeze pe informații reale, verificate și să adopte o poziție de minim echilibru și de cooperare loială cu autoritatea judecătorească. Toate indemnizațiile și salariile din cadrul autorității judecătorești sunt stabilite în baza legii, ale cărei dispoziții sunt general disponibile, se reflectă în declarațiile de avere ale judecătorilor, magistraților-asistenți și grefierilor, sunt publicate în condițiile legii, neexistând niciun fel de elemente care să împiedice o documentare corectă și completă pe această temă, astfel că asemenea erori nu pot fi considerate acceptabile”, se mai arată în comunicatul președintelui ÎCCJ.

În Sănătate și Justiție nivelul sporurilor este 85%, spunea miercuri seara ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Per total cheltuieli salariale, în momentul de față nivelul 13% din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sitemul de justiție.

Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, a declarat la Antena 3 Raluca Turcan.