• Kremlinul pregăteşte probabil o „acţiune decisivă” în următoarele 6 luni pentru a „recâştiga controlul”, anunţă Institutul pentru Studiul Războiului.
  • Vladimir Putin şi oficialii de la Kremlin au reiterat faptul că nu şi-au abandonat obiectivele generale.
  • ISR a observat mai multe eforturi ruseşti care indică o agresiune suplimentară în Ucraina, inclusiv planuri de extindere a armatei ruse prin formarea de noi divizii şi creşterea vârstei de recrutare. 

Kremlinul pregăteşte probabil o „acţiune decisivă” în următoarele 6 luni pentru a „recâştiga controlul”, anunţă Institutul pentru Studiul Războiului. Putin caută probabil să „desfăşoare o acţiune decisivă în următoarele şase luni” pentru a recâştiga controlul în Ucraina, după o serie de eşecuri şi contraofensive ucrainene de succes, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului, luni dimineaţa.

Rusia nu a reuşit să îşi atingă majoritatea obiectivelor sale majore în Ucraina de la începutul invaziei sale, pe 24 februarie 2022. Forţele ruseşti nu au reuşit să captureze Kievul în primele zile ale invaziei, precum şi întreaga regiune Luhansk şi Doneţk. Forţele ucrainene au eliberat mai mult de 50% din teritoriul ocupat de Rusia din februarie, inclusiv Herson, singura capitală regională pe care Rusia a reuşit să o cucerească. 

Campania Rusiei de a viza infrastructura critică a Ucrainei în timpul iernii, în încercarea de a-i demoraliza pe ucraineni, a fost, de asemenea, un eşec şi, în multe privinţe, a generat mai mult sprijin pentru cauza Ucrainei. 

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Cu toate acestea, Vladimir Putin şi oficialii de la Kremlin au reiterat faptul că nu şi-au abandonat obiectivele generale. Think-tank-ul american crede că deşi Putin nu şi-a schimbat obiectivele, „există dovezi emergente că el schimbă aspecte fundamentale ale abordării Rusiei faţă de război, punând la punct mai multe noi linii de efort”.

ISR a observat mai multe eforturi ruseşti care indică o agresiune suplimentară în Ucraina, inclusiv planuri de extindere a armatei ruse prin formarea de noi divizii şi creşterea vârstei de recrutare. Decizia Kremlinului de a-l numi pe generalul Valeriy Gerasimov, fostul şef al Statului Major General al Rusiei, în funcţia de comandant al Grupului Întrunit de Forţe al Rusiei în Ucraina semnalează, de asemenea, că Putin recentralizează controlul efortului de război, a declarat ISR.

Grupul de reflecţie cu sediul în Washington a menţionat, totuşi, că „efortul Rusiei de a se pregăti pentru o acţiune strategică decisivă probabil intenţionată în 2023 nu se exclude reciproc cu eforturile Kremlinului de a crea condiţiile pentru un război prelungit”.