• Boris Johnson şi Rishi Sunak s-au întâlnit în mare taină.
  • Cei doi bărbaţi au devenit primii favoriţi pentru a o înlocui pe Truss, care şi-a anunţat demisia joi la doar şase săptămâni de la un mandat.
  • Sursele BBC au spus că întâlnirea a avut loc, dar „nu a fost dezvăluit ceea ce au discutat”.

Boris Johnson a purtat discuţii cu fostul său ministru de finanţe, Rishi Sunak, în timp ce un termen-cheie se profilează în cursa pentru înlocuirea lui Liz Truss în funcţia de prim-ministru britanic, relatează instituţiile de presă din Marea Britanie.

Cei doi bărbaţi au devenit primii favoriţi pentru a o înlocui pe Truss, care şi-a anunţat demisia joi la doar şase săptămâni de la un mandat care a aruncat Marea Britanie în tulburări politice şi economice.

Deşi niciunul dintre ei nu şi-a declarat oficial candidatura, Sunak a atins pragul de 100 de nominalizări pentru a ajunge în faza de vot, iar aliaţii lui Johnson au spus că s-a întors în ţară dintr-o vacanţă în Caraibe cu intenţia de a se alătura cursei, PA. ştiri raportate.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Un tur de tur între cei doi bărbaţi s-ar putea dovedi dezbinător pentru partidul conservator de guvernământ, nu în ultimul rând pentru că mulţi dintre susţinătorii lui Johnson dau vina pe demisia lui Sunak din iulie pentru că a provocat căderea guvernului său. Unele magazine au speculat că cei doi bărbaţi ar putea ajunge la un fel de înţelegere.

Sursele BBC au spus că întâlnirea a avut loc, dar „nu a fost dezvăluit ceea ce au discutat”, în timp ce agenţia de presă britanică PA Media a raportat că cei doi „s-au spus că ar fi blocaţi în discuţii până seara târziu” sâmbătă. Între timp, Sky News s-a referit la întâlnire drept un „summit secret”.

Cine i-ar putea succeda Liz Truss ca prim-ministru al Marii Britanii?

Dacă unul dintre cei doi – sau ambii – decide să candideze, ei se vor confrunta cu liderul Camerei Comunelor, Penny Mordaunt, primul şi până acum singurul membru al Parlamentului care a intrat oficial în cursă.

Ultima dată când conservatorii au organizat o cursă de conducere – după dispariţia guvernului lui Johnson – Truss a fost pe primul loc, Sunak pe al doilea şi Mordaunt pe al treilea. Graham Brady, oficialul conservator responsabil de proces, a spus că orice candidat trebuie să primească cel puţin 100 de nominalizări de la parlamentarii partidului până luni, ora locală, ora 14.00.

Pragul restrânge efectiv câmpul potenţialilor candidaţi la maximum trei, deoarece partidul are 357 de parlamentari. Dacă un singur candidat îndeplineşte acel prag, va deveni automat lider. În caz contrar, candidaţii rămaşi vor fi supuşi unui vot online de către membrii Partidului Conservator, care se va încheia vineri, 28 octombrie.