- Papa Leon pleadează pentru folosirea A.I. în mod etic, pentru a dezvolta piața muncii.
- Vaticanul vrea să contribuie la reglementarea și răspândirea A.I. pe întreaga planetă.
- Papa Leon avertizează că A.I. poate fi un pericol pentru deminitatea umană, dar are un potențial imens.
În primul său discurs oficial adresat cardinalilor, Papa Leon a avertizat cu privire la pericolele Inteligenței Artificiale pentru „demnitatea umană, justiție și muncă”.
Advertisment
Două zile mai târziu, vorbind cu reporterii, el a lăudat „potențialul imens” al tehnologiei, avertizând în același timp că este nevoie de responsabilitate „pentru a ne asigura că aceasta poate fi folosită pentru binele tuturor”.
„Vaticanul dorește să evite unele evoluții în domeniul Inteligenței Artificiale care ar dăuna drepturilor omului și demnității umane, care ar avea probabil un impact disproporționat asupra lucrătorilor slab calificați”, a declarat Maria Savona, profesor de economie a inovării la Universitatea Luiss din Roma și la Universitatea Sussex și expert în Inteligența Artificială.
Recomandări
Papa Leon nu a scăpat de un deep-fake făcut cu A.I. Chiar în prima săptămână a pontificatului său a apărut un film în care Suvernaul Pontif îl lăuda pe președintele Burkina Faso. Vaticanul a negat, dar nu deep-fake-urile sunt cea mai mare îngrijorare, ci efectele pe care tehnologia le-ar putea avea asupra pieței muncii.
Chiar în prima convorbire pe care a avut-o cu Giorgia Meloni, Papa Leon a discutat cu premierul italianua despre cum poate fi dezvoltată Inteligența Artificială în mod etic. Și nu vorbim doar despre reglementări, ci și despre accesul la inteligența artificală. Intens folosită în țările dezvoltate, aceasta ar trebui să pătrundă și în țările sărace. Iar Biserica Catolică ar putea contribui la acest lucru. Nu există un conflict între credință și știință, aceasta pare a fi una dintre liniile pe care merge Papa Leon.
Citește și