• Rămâne neclar cât de strict ar putea fi aplicată legea și dacă Curtea Supremă Federală a țării o va respinge.
  • Legea, adoptată inițial de parlament în 2016, impune o amendă de până la 14.256 de lire sterline.
  • Proiectul de lege a fost propus inițial de Mahmoud al-Hassan, pe atunci judecător și deputat al Coaliției Statul de Drept din Irak.

Politicienii creștini din Irak încearcă să anuleze legislația care interzice importul și vânzarea de alcool. Funcționarii vamali au primit sâmbătă ordin să aplice interdicția. Aceasta a devenit lege luna trecută, în ciuda opoziției. Grupul, care are cinci locuri în parlamentul irakian, a intentat un proces, spunând că este nedemocratică.

Consumul public de alcool este dezaprobat în Irak, o țară predominant musulmană, dar acesta poate fi cumpărat în magazinele de băuturi alcoolice sau în barurile autorizate.

Legea, adoptată inițial de parlament în 2016, impune o amendă de până la 14.256 de lire sterline.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Ea interzice vânzarea, importul sau producția de alcool – și a devenit oficială abia luna trecută, la șapte ani de la adoptare, după ce a apărut în jurnalul oficial.

Rămâne neclar cât de strict ar putea fi aplicată legea și dacă Curtea Supremă Federală a țării o va respinge.

În apelul adresat instanței, membrii Mișcării Babylon au insistat asupra faptului că legislația este neconstituțională deoarece ignoră drepturile minorităților și restricționează libertatea.

De asemenea, aceasta contrazice un decret guvernamental, adoptat cu mai puțin de o săptămână înainte de publicarea buletinului, la 20 februarie, care stabilește o taxă de 200% pentru toate băuturile alcoolice importate pentru următorii patru ani, spun ei.

Sarmad Abbas, un agent imobiliar din capitala irakiană Bagdad, a declarat pentru agenția de presă AFP că interdicția nu va face decât să împingă vânzările de alcool pe piața neagră.

El a recunoscut că învățăturile musulmane interzic consumul de alcool. Dar acestea sunt libertăți personale pe care nu le poți interzice cetățenilor să le practice”, a spus el.

Potrivit rapoartelor de la acea vreme, proiectul de lege a fost propus inițial de Mahmoud al-Hassan, pe atunci judecător și deputat al Coaliției Statul de Drept din Irak. El a spus că este în conformitate cu articolul 2 din Constituția irakiană din 2005, care interzice orice legislație care contravine islamului, a scris agenția de știri AP.