• Rusia a ieșit pentru scurt timp din acord în octombrie, după un atac cu drone asupra Flotei sale din Marea Neagră.
  • Trupele rusești ocupă mari porțiuni din estul și sudul Ucrainei.
  • Kremlinul susține că a anexat regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, deși nu le controlează în întregime.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a presat joi pe omologul rus Vladimir Putin să declare o încetare a focului unilaterală” în Ucraina.

Președintele Erdogan a declarat că apelurile pentru pace și negocieri ar trebui să fie susținute de o încetare unilaterală a focului și de o viziune pentru o soluție echitabilă”, a declarat Erdogan, citat de biroul său, în cadrul unei convorbiri telefonice cu Putin.

Putin a răspuns că este deschis la dialog cu Ucraina dacă Kievul acceptă ca fiind rusești teritoriile ocupate de Moscova, a precizat Kremlinul. Putin a confirmat din nou deschiderea Rusiei pentru un dialog serios, cu condiția ca autoritățile de la Kiev să îndeplinească cerințele bine cunoscute și exprimate în mod repetat de a lua în considerare noile realități teritoriale”, a declarat Kremlinul într-o declarație.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Trupele rusești ocupă mari porțiuni din estul și sudul Ucrainei. Kremlinul susține că a anexat regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, deși nu le controlează în întregime.

Partea rusă a subliniat rolul distructiv al statelor occidentale, care alimentează regimul de la Kiev cu arme și echipamente militare, furnizându-i informații operaționale și obiective”, se mai arată în comunicat.
Erdogan urma să urmeze discuțiile cu o conversație separată cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski mai târziu în cursul zilei de joi.

Liderul turc s-a folosit de bunele sale relații atât cu Moscova, cât și cu Kievul pentru a încerca să medieze încetarea războiului. Turcia a găzduit două runde inițiale de negocieri de pace și a contribuit la încheierea unui acord susținut de ONU care restabilește livrările de cereale ucrainene peste Marea Neagră.

De asemenea, Erdogan a încercat în repetate rânduri să îi aducă pe Putin și Zelenski în Turcia pentru un summit de pace. În timpul convorbirii lor telefonice, Erdogan și Putin au discutat despre punerea în aplicare a acordului privind cerealele

Kremlinul a declarat că cei doi au discutat despre deblocarea livrărilor de alimente și îngrășăminte din Rusia” și despre necesitatea eliminării tuturor barierelor din calea exporturilor rusești”.

Rusia a ieșit pentru scurt timp din acord în octombrie, după un atac cu drone asupra Flotei sale din Marea Neagră. A reintrat în acord în câteva zile, dar oficialii s-au plâns de restricțiile impuse produselor rusești