• Măsura este considerată a fi un impuls pentru Erdogan înainte de alegerile din iunie.
  • În cele două decenii la putere, Erdogan a supravegheat o represiune a disidenței.
  • În ultimii ani, el a adoptat politici economice neortodoxe care au contribuit la scăderea lirei la o zecime din valoarea sa față de dolar în urmă cu un deceniu.

Președintele turc Tayyip Erdogan a eliminat miercuri cerința privind vârsta de pensionare, într-o măsură care permite unui număr de peste 2 milioane de lucrători să se pensioneze imediat, cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri.

Anunțul prezidențial a fost făcut în timpul unei conferințe de presă de miercuri privind această măsură politică populară. Partidul AK, aflat la guvernare, al lui Erdogan, a oferit săptămâna trecută o majorare substanțială a salariului minim, ca parte a unei campanii de recâștigare a sprijinului erodat de inflație, de scăderea lirei și de o scădere bruscă a nivelului de trai.

Anterior, vârsta de pensionare a fost stabilită la 58 de ani pentru femei și la 60 de ani pentru bărbați. Nu era încă clar cât va costa noul sistem, dar Erdogan a declarat că 2,25 milioane de persoane sunt eligibile pentru a se pensiona imediat. În prezent, în Turcia există 13,9 milioane de pensionari.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Grupurile sindicale au protestat de mai mulți ani împotriva cerinței privind vârsta minimă, cerând ca în schimb să li se ceară lucrătorilor doar să completeze numărul obligatoriu de zile de muncă pentru a se pensiona.

Măsura este considerată a fi un impuls pentru Erdogan înainte de alegerile din iunie. În cele două decenii la putere, Erdogan a supravegheat o represiune a disidenței și, în ultimii ani, a adoptat politici economice neortodoxe care au contribuit la scăderea lirei la o zecime din valoarea sa față de dolar în urmă cu un deceniu.