• Se așteaptă ca bilanțul victimelor să crească în continuare, a anunțat guvernatorul.
  • Clipurile video postate online arată cum echipele de salvare au ghidat bărci cu motor prin zone rezidențiale și comerciale.
  • Cel puțin 16 decese au fost raportate numai în comitatul Knott, inclusiv patru copii.

Inundațiile declanșate de ploile torențiale în estul statului Kentucky au ucis cel puțin 30 de persoane, inclusiv patru copii, a declarat luni guvernatorul Andy Beshear, în timp ce autoritățile se străduiau să asigure hrană și adăpost pentru mii de locuitori strămutați.

Se așteaptă ca bilanțul victimelor să crească în continuare, a spus guvernatorul. Autoritățile aveau cunoștință de alte cadavre care au fost recuperate, dar care nu au fost adăugate la lista de decese confirmate la timp pentru informarea sa de dimineață, a spus el.

Serviciul Național de Meteorologie a prognozat mai multe runde de ploi și furtuni continue până marți. Precipitațiile suplimentare ar putea, de asemenea, să îngreuneze eforturile de salvare și recuperare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dacă lucrurile nu erau destul de grele pentru oamenii din această regiune, acum primesc ploaie, a declarat Beshear. Beshear, care a declarat starea de urgență săptămâna trecută, a spus la sfârșitul săptămânii trecute că autoritățile vor găsi probabil cadavre timp de săptămâni întregi, pe măsură ce echipele se vor îndrepta spre zonele mai îndepărtate.

Zilele de precipitații abundente – descrise de Beshear ca fiind unele dintre cele mai grave din istoria statului – au făcut ca unele case din zonele cele mai afectate să dispară. Clipurile video postate online arată cum echipele de salvare au ghidat bărci cu motor prin zone rezidențiale și comerciale în căutarea victimelor.

Duminică, echipa de căutare și salvare din comitatul Wolfe a publicat pe Facebook imagini cu un elicopter care ridică din aer o femeie de 83 de ani dintr-o casă pentru a o pune în siguranță. În total, cinci persoane au fost prinse într-un pod și salvate de pe acoperișul casei, care era aproape complet scufundat în apă, a precizat echipajul.

Cel puțin 16 decese au fost raportate numai în comitatul Knott, inclusiv patru copii. Printre aceste decese se numără Eva Nicole Nikki Slone, o femeie în vârstă de 50 de ani care s-a aventurat joi în timpul furtunii pentru a verifica un prieten în vârstă, potrivit fiicei sale, a relatat Lexington Herald Leader. Corpul lui Slone a fost recuperat a doua zi în apropierea casei.

Mama mea era o femeie foarte grijulie, a declarat Misty Franklin pentru ziar. Inundațiile au fost al doilea dezastru major care a lovit Kentucky în șapte luni, după mai multe tornade care au făcut aproape 80 de victime în partea de vest a statului.

Președintele Joe Biden a declarat vineri dezastru major în Kentucky, permițând alocarea de fonduri federale pentru acest stat. Liniile electrice au fost avariate pe scară largă, peste 15.000 de întreruperi de curent fiind raportate luni dimineață, potrivit PowerOutage.US.