• Barajul Igua s-a prăbușit sâmbătă seara, iar al doilea baraj, duminică dimineața.
  • Autoritățile au început evacuarea locuitorilor.
  • Nu au fost înregistrate decese sau victime până în prezent.
  • Nivelul râului Cachoeira a atins cel mai ridicat punct din ultimele cinci decenii.

Două baraje au cedat în Brazilia. Mai exact, în statul Bahia din nord-estul Braziliei, după săptămâni de ploi abundente, inundând râurile locale deja umflate. Inundațiile au afectat orașe din întreaga regiune, au anunțat duminică autoritățile. Barajul Igua, de pe râul Verruga, în apropiere de orașul Vitoria da Conquista, în sudul statului Bahia, s-a prăbușit sâmbătă seara, forțând autoritățile să evacueze locuitorii.

Un al doilea baraj a cedat duminică dimineața în fața creșterii nivelului apei în Jussiape, la 100 de kilometri spre nord, alertând locuitorii să se mute pe un teren mai sigur. De asemenea, nu au fost raportate decese sau răniți din cauza cedării barajelor, deși poduri și drumuri au fost avariate. Spre coastă, în Itabuna, un oraș cu 200.000 de locuitori, locuitorii blocați în casele lor din centrul orașului, care era sub apă, au fost scoși de pompieri.

„Este o nebunie lângă pod, sunt valuri de aproape doi metri înălțime”, a declarat pentru Reuters un comerciant, Luiz Constancia. Salvatorii au vâslit cu bărcile pe străzile inundate pentru a ajunge la familiile blocate sau pentru a le duce provizii. Un bărbat a vâslit pe o saltea gonflabilă pentru a ajunge la o casă. Locuitorii au declarat că nivelul râului Cachoeira, care traversează orașul situat la 30 de kilometri de orașul port de coastă Ilheus, a fost cel mai ridicat din ultimii 50 de ani.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Toți locuitorii din apropiere de Igua au fost evacuați

În Vitoria da Conquista, primarul Sheila Lemos a declarat că toți locuitorii din apropierea barajului Igua au fost evacuați. Într-o postare pe site-ul web al orașului, Lemos a declarat că inundațiile ar putea distruge autostrada BR-116, o rută majoră pentru camioane între nord-estul și sudul Braziliei.

Guvernatorul statului Bahia, Rui Castro, spune că cel puțin 400.000 de persoane au fost afectate de ploile abundente și mii de oameni au fost evacuați din aproximativ 67 de orașe care se confruntă cu situații de urgență din cauza inundațiilor provocate de precipitațiile abundente de aproape două luni.

„Mii de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele pentru că apa a crescut cu unul sau doi metri, chiar trei metri în unele locuri”, a declarat el sâmbătă reporterilor. Ploile au provocat 18 decese în Bahia de la începutul lunii noiembrie, inclusiv un proprietar de feribot în vârstă de 60 de ani, care s-a înecat pe râul umflat Rio das Contas, au declarat oficiali ai protecției civile.

În capitala statului Salvador, oficialii meteorologi au declarat că precipitațiile din decembrie au fost de șase ori mai mari decât media. Două baraje au cedat în Brazilia, iar bilanțul victimelor și pagubelor va fi actualizat.