• Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi putut câştiga până la 500 de milioane de dolari din vânzările unei populare vodci marcate sub propriul nume între 2004 şi 2019.
  • Popularitatea vodcăi Putinka a coincis, de asemenea, cu un vârf al ratei de deces din cauza alcoolului în Rusia, potrivit Proekt.
  • Deşi proprietarii brandului Putinka s-au schimbat de-a lungul anilor, toţi au avut legături cu cercul de apropiaţi ai lui Putin.

Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi putut câştiga până la 500 de milioane de dolari din vânzările unei populare vodci marcate sub propriul nume între 2004 şi 2019, potrivit unei investigaţii publicate marţi de Proekt, o publicaţie independentă de jurnalism.

Vodca rusească vândută sub marca Putinka a ajuns pe rafturile din Rusia în 2002 şi a devenit lider de piaţă în 2005, moment în care se vindeau peste 40 de milioane de litri anual. Popularitatea vodcăi Putinka a coincis, de asemenea, cu un vârf al ratei de deces din cauza alcoolului în Rusia, potrivit Proekt.

Deşi proprietarii brandului Putinka s-au schimbat de-a lungul anilor, toţi au avut legături cu cercul de apropiaţi ai lui Putin şi au fost obligaţi să aloce o parte din profiturile lor chiar preşedintelui rus, potrivit surselor Proekt. Unul dintre proprietarii intermediari ai Putinka, Ermira Consultants, înregistrată în Cipru, deţinută legal de avocatul din Sankt Petersburg Vladislav Kopylov, a fost dezvăluit de Proekt ca fiind ,,portofelul” lui Vladimir Putin compania sa offshore personală.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.
NE IA A.I.-UL JOBUL?

Proekt a identificat, de asemenea, Ermira Consultants ca fiind una dintre companiile legate de construcţia somptuosului palat al lui Putin de la Marea Neagră, a cărui existenţă a fost descoperită de către Alexei Navalnîi, în cadrul unei investigaţii din 2021, care a înfuriat Kremlinul. Proekt a scris şi despre viaţa luxoasă pe care Putin o duce împreună cu fosta gimnastă Kabaeva.