• Într-o investigație sub acoperire, BBC a dezvăluit sistemul prin care părți din pădurea tropicală amazoniană din Brazilia sunt vândute ilegal prin intermediul aplicației Facebook.
  • Defrișarea în Amazonul brazilian, considerat „plămânii Planetei”, a atins anul acesta cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.
  • Liderul uneia dintre comunitățile indigene afectate a solicitat companiei Facebook să ia măsuri, dar compania consideră că este o procedură prea complicată.

Părți din pădurea tropicală amazoniană din Brazilia sunt vândute ilegal prin intermediul anunțurilor de pe Facebook, a descoperit BBC. Zonele protejate cuprind păduri naționale și terenuri rezervate popoarelor indigene.

Unele parcele listate prin intermediul serviciului de anunțuri de pe Facebook au suprafața a 1.000 de terenuri de fotbal.

Facebook a declarat că este „gata să conlucreze cu autoritățile locale”, dar a precizat că nu va întreprinde acțiuni independente pentru a opri acest comerț. „Politicile noastre comerciale le cer cumpărătorilor și vânzătorilor să respecte legile și reglementările”, a adăugat firma tehnologică din California.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

Liderul uneia dintre comunitățile indigene afectate a solicitat companiei de tehnologie să facă mai multe în acest sens, iar militanții au susținut că guvernul țării nu este dispus să oprească astfel de vânzări.

„Cei care uzurpă terenuri se simt atât de puternici, încât nu se sfiesc să facă tranzacții ilegale de terenuri pe Facebook”, a declarat Ivaneide Bandeira, șeful ONG-ului de mediu Kanindé.

Fără certificate

Oricine poate găsi terenurile puse ilegal spre vânzare tastând în instrumentul de căutare al Facebook Marketplace cuvintele portugheze pentru „pădure”, „junglă” și „cherestea” și alegând ca localizare unul dintre statele amazoniene. Unele dintre listări prezintă chiar imagini din satelit și chiar coordonate GPS.

Mulți dintre vânzători recunosc în mod deschis că nu dețin un titlu funciar, singurul document care dovedește dreptul de proprietate asupra terenurilor, conform legislației braziliene. Activitatea ilegală este alimentată de industria bovinelor din Brazilia.

„Niciun risc”

Defrișarea în Amazonul brazilian a atins anul acesta cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Unul dintre cei care folosesc Facebook ca loc de vânzare pentru terenurile amazoniene este Fabricio Guimarães, care a fost filmat cu o cameră ascunsă.

Sursa: BBC

Nu există riscul vreunei inspecții de către agenții de stat aici”, a spus acesta în timp ce trecea printr-un petec de pădure tropicală pe care o arsese complet. După ce a defrișat ilegal terenul și l-a pregătit pentru exploatare agricolă, el a triplat prețul cerut inițial, la 35.000 de dolari.

Fabricio nu este fermier. Are un loc de muncă constant, într-un oraș, la un nivel de clasă de mijloc, și consideră că pădurea tropicală este o oportunitate de investiții.

BBC l-a contactat ulterior pentru a da un răspuns în cadrul anchetei, dar a refuzat să comenteze.

Cercetare sub acoperire

Multe dintre reclamele pentru terenurile amazoniene provin din Rondônia, cel mai defrișat stat din regiunea pădurii tropicale din Brazilia.

BBC a aranjat întâlniri între patru vânzători din țară și un agent sub acoperire, care s-a prezentat drept avocatul unor investitori bogați.

Un bărbat pe nume Alvim Souza Alves, încerca să vândă un teren din rezervația indigenă Uru Eu Wau Wau pentru aproximativ 14.000 de euro, în moneda locală.

Zona pe care o vinde acesta reprezintă căminul unei comunități indigene Uru Eu Wau Wau, care are peste 200 de membri. Acolo mai locuiesc și cel puțin alte cinci grupuri care nu au avut până acum niciun contact cu lumea exterioară, potrivit guvernului brazilian.

La întâlnirea aranjată de BBC, Alves a spus însă că „Nu există indieni [sic] acolo. Ei sunt la 50 km distanță de locul unde este pământul meu. Nu vă voi spune că la un moment dat nu vor umbla pe aici”.

BBC i-a arătat anunțul de pe Facebook liderului comunității, Bitaté Uru Eu Wau Wau. Acesta a spus că lotul respectiv se află într-o zonă pe care comunitatea sa o folosește pentru vânătoare, pescuit și culesul fructelor.

„Aceasta este lipsă de respect”, a spus el. „Nu-i cunosc pe acești oameni. Cred că obiectivul lor este de a defrișa pământul indigen, de a defrișa ceea ce există. De a ne defrișa viețile, am putea spune”.

El a spus că autoritățile ar trebui să intervină și a îndemnat Facebook, „cea mai accesată platformă de socializare”, să ia măsuri proprii.

Implicarea politicienilor în vânzarea ilegală a terenurilor

Un alt factor determinant pentru piața ilegală a terenurilor este perspectiva amnistierii. Alves a dezvăluit că lucrează împreună cu alții pentru a influența politicieni în scopul de a-i ajuta să dețină în mod legal terenuri furate.

„Vă spun adevărul: dacă lucrul ăsta nu se rezolvă cu [președintele] Bolsonaro, nu se va mai rezolva”, a spus el despre actualul guvern.

Sursa: BBC

O strategie comună, folosită și în multe alte țări, este defrișarea pământului și apoi intervenția politicienilor pentru eliminarea statutului protejat al acestuia, folosindu-se pretextul că terenul respectiv nu mai deservește scopul său inițial. După acest pas hoții de terenuri pot cumpăra în mod oficial parcelele de la guvern.

Alves l-a dus pe reporterul sub acoperire al BBC să se întâlnească cu un bărbat pe care l-a descris drept liderul Asociației Curupira. Poliția federală a Braziliei a descris acest grup ca fiind o organizație criminală, care desfășoară operațiuni ilegale de acaparare de terenuri, în special de invadare a teritoriului populațiilor indigene.

Cei doi bărbați i-au spus reporterului că politicieni de la nivel înalt îi ajută să intre în legătură cu agenții guvernamentale din capitala Braziliei.

Aceștia au declarat că principalul lor aliat este colonelul Chrisóstomo, membru al Congresului, un membru al Partidului Social Liberal, din care a făcut parte și Bolsonaro până când, în 2019, și-a înființat propriul partid.

Când a fost contactat de BBC, colonelul Chrisóstomo a recunoscut că a ajutat la aranjarea unor astfel de întâlniri, dar a spus că nu știe că grupul este implicat în invaziile funciare. „Nu mi-au spus”, a zis el. „Dacă acaparează [terenuri], nu mai au sprijinul meu”.

Când a fost întrebat dacă regretă organizarea ședințelor, el a spus: „Nu”.

Pădurea tropicală amazoniană găzduiește o zecime din toate speciile de pe Pământ.

Sursa; BBC

Contactat de BBC, ministrul mediului din Brazilia, Ricardo Salles, a spus: „Guvernul președintelui Jair Bolsonaro a afirmat întotdeauna cu fermitate că guvernul său nu are nicio îngăduință pentru infracțiuni, inclusiv pentru cele de mediu”.

Guvernul a redus însă cu 40% bugetul dedicat inspecțiilor efectuate de agenția federală care se ocupă de reglementarea defrișărilor, Ibama.

Salles a declarat că pandemia de coronavirus a creat dificultăți în aplicarea legii în Amazon și că și guvernele regionale sunt responsabile pentru defrișări.

„În acest an, guvernul a creat operațiunea Verde Brasil 2, care urmărește să controleze defrișările ilegale, incendiile ilegale și să unească eforturile guvernului federal și al statelor”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Raphael Bevilaquia, un procuror federal din Rondônia, a declarat că în timpul actualului guvern situația s-a înrăutățit. „Situația este cu adevărat disperată”, a spus el. „Puterea executivă acționează împotriva noastră. Este descurajant”.

La rândul său, Facebook susține că încercarea de a deduce care vânzări sunt ilegale ar fi o sarcină prea complexă și ar trebui lăsată în seama justiției locale și a altor autorități. Și, deși în alte privințe ia imediat măsuri, nu pare să considere că această problemă este suficient de gravă pentru a justifica oprirea tuturor vânzărilor de terenuri din zona amazoniană pe Marketplace.

Ivaneide Bandeira, care încearcă de 30 de ani să combată defrișările în statul Rondônia, a declarat că își pierde speranța. „Cred că aceasta este o bătălie foarte grea. Este foarte dureros să vezi cum pădurea este distrusă și se micșorează din ce în ce mai mult”, a spus ea.